Цвијановић: Даћу допринос да дође до договора, али нисам оптимиста

21.03.2016 Актуелно

„Даћу свој допринос да дође до договора, али не знам да ли је то могуће. Нисам више тако оптимиста као што сам била прошле седмице, јер смо у међувремену имали састанке радних група. Они су размијенили одређена мишљења и мислим да се опет, нажалост, нисмо добро разумјели шта то треба да постигнемо механизмом координације. Данас имамо наставак преговора па ћемо настаојати да све то искомуницирамо. Нећу да будем ни песимиста“, нагласила је Цвијановићева.

Она је поновила да Република Српска неће ићи испод својих надлежности, нагласивши да то не долази у обзир јер за тим нема потребе.

„Европски пут подразумијева адекватну координацију, колерацију и интеракцију различитих нивоа власти које располажу различитим овлаштењима у процесу европских интеграција“, појаснила је премијер Српске у изјави новинарима у Сарајеву.

Она је навела да то значи да се одлучивање не може дешавати без Републике Српске. „У овој земљи не треба бјежати од приче која се зове консензус зато што ова земља и њен мир почивају управо на томе, на кључној ријечи – консензус и нећу да правимо варијације на ту тему“, истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о пословницима о раду, каже она, дошло се чак до тога да се баве питањем да ли пословник о раду треба да усваја тијело чији рад је њиме регулисан или то треба да ради Савјет министара БиХ.

„Ми смо у овом приједлогу имали прилику да видимо да Савјет минситара усваја пословнике о раду свих тијела која су саставни дио механизма координације. Такође, избрисани су људи који су идентификовани као кључни носиоци одређених функција у оквиру тијела механизма координације. Ја тражим да се то исправи зато што ово што је Савјет министара усвојио нема шансу да живи и функционише“, истакла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да би то било далеко боље, али се нажалост није десило.

„Било би далеко боље за све, а не само због Републике Српске, како данас чујем да коментаришу они који немају везе шта је механизам коорднације ни чему служи. Механизам координације сам по себи говори шта је – да се добро искоординише, а не – дај да једни друге варамо и убјеђујемо како је све у складу са уставним надлежностима. Онда вас нигдје нема“, рекла је Цвијановићева.

Она је појаснила да је механизам координације који је усвојио Савјет министара драстично, готово темељно одступио од механизма координације за које су институције Српске давно дале сагласност.

„Неко је требало да нас обавијести да то није прихватљиво, да покрене нове преговоре. Зашто сада треба да долазимо и разговарамо о неким рјешењима која смо могли лијепо да урадимо онда када су то сви нивои власти усвојили и Савјет министара и Република Српска и ФБиХ? Имали смо од љетос пола године да радимо предано на институционалан начин, али је неко отишао, предао апликацију, утврдио да је она кредибилна, а свима је јасно да није. Сад се враћамо и пегламо нешто“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да овако важна питања морају да буду ствар зрелог понашања и односа.

„Зашто нисмо зрели када је ријеч о попису, зашто је то постало политичко пребројавање, зашто око механизма координације нисмо радили када је било вријеме“, упитала је Цвијановићева, нагласивши да Република Српска за то не сноси кривицу.

Она је додала да Српска располаже надлежностима и хоће да се то види у једној таквој стратегији.

„Дужна сам као предсједник Владе Српске да се понашам у складу са Уставом и да поштујем закон. Не пада ми на памет да улазим у неке импровизације да би ова земља изгледала више држава зато што је неко наумио да то тако буде. Немогуће је овако функционисати и овако радити и нећу да обмањујем ни људе који долазе из остатка свијета. Ја сам саучесник када треба послати позитивну поруку, али када се бавимо суштином онда морамо сјести да разговарамо, али нажалост овдје тога нема“, поручила је премијер Српске.

Архива