Додик: Постигнут договор за кредите у швајцарцима, отпис 30 одсто од комплетног износа

03.03.2016 Актуелно

„Ново рјешење било би повољно за грађане у смислу омогућавања конверзије кредита у КМ, а при том не би створило проблеме ни за Републику Српску“, рекао је предсједник Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, руководство Републике Српске стоји иза новог рјешења, које подразумијева да грађани сами одлуче да ли желе конверзију кредита у КМ по фиксној каматној стопи од 5,99 одсто, при чему би трошкове конверзије сносила банка, а користило би се већ постојеће обезбјеђење кредита.

Додик је нагласио да би сама конверзија значила могућност отписа кредита у износу од 30 одсто и продужење рока враћања кредита за 100 одсто.

„То значи да, ако је неко имао кредит на десет година, овај нови кредит би пролонгирао отплату на 20 година“, рекао је Додик, истичући да се у свему водило рачуна о тешком положају и броју људи који имају кредите са валутном клаузулом у швајцарском франку.

Он је додао да ће банка бити спремна да у року од десет дана крене са конверзијом, а да би до 31. марта дала могућност клијентима да докажу социјални статус како би обезбиједили отпис 50 одсто кредита, те да би сва конверзија била завршена до 1. јула ове године.

„Договорили смо се да банка за 25 одсто клијената, односно физичка лица, јер се све односи на њих а не правна лица, отпише 50 одсто конвертованог кредита“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, уколико би Хипо банка промијенила став и одустала од овог начина конверзије, у парламент Српске би био враћен приједлог закона о конверзији.

Он је навео да је синоћ у Бањалуци одржан први дио састанка на којем је тражено рјешење прихватљиво за све, те да се у преговорима са банком постигао максимум.

Говорећи о повољности новог понуђеног рјешења, Додик је нагласио да је у Црној Гори грађанима за конверзију кредита у швајцарским францима понуђена каматна стопа од 8,2 одсто, а да у Хрватској држава мора да издвоји 500 милиона евра за те потребе.

Он је оцијенио да сада предложени закон уводи неке нове процедуре и конципиран је тако да уруши финансијску стабилност Српске, а да је сам СНСД раније рекао да ће подржати приједлог закона управо како би отворио разговоре о рјешавању проблема.

„То би значило аутоматско гашење Хипо банке, а Српску би довело у позицију нарушавања односа са ЕБРД-ом и будуће сарадње са овим великим инвеститором“, истакао је Додик и додао да сам приједлог закона подразумијева ретроактивну примјену која би била неспроводива.

Он је нагласио да је у актуелном приједлогу закона који јуче и данас разматрају посланици у Народној скупштини Српске примијећена координисана акција СДА и СДС-а.

„Примјећујемо координисану акцију Бакира Изетбеговића и Младена Босића на овом питању и ми то разумијемо као врсту дестабилизације“, рекао је Додик.

Он је додао да је цијели процес вођен тако да најприје створи проблем у Павловић банци, а сада и у Хипо банци.

„Очигледно је да је приједлог дошао са нивоа БиХ у настојању да се проблем пребаци у Републику Српску да би се Српска носила с њим, вјероватно, у увјерењу оних који су то предлагали да ће се Српска због тога додатно дестабилизовати“, истакао је Додик.

Директор Хипо банке Бањалука Горан Бабић рекао је да су већински власници Хипо Алпе Адриа групе заједно са представницима мањинског власника ЕБРД-а, направили понуду за коју сматрају да ће моћи на најквалитетнији начин помоћи клијентима.

При томе су, тврди Бабић, уважавана два аспекта, један да банка буде у ситуацији да може нормално наставити пословање и други да има клијенте са кредитима у швајцарским францима са знатно мањом мјесечном обавезом.

„Нама је најбитније овог тренутка да се мјесечна обавеза клијената смањи. Понуда коју смо приказали, свим физичким лицима који тренутно имају кредит у банци, нуди одмах 30 одсто отписа укупне изложености, а постоји могућност да одређени број најугроженијих клијената, са најмањим платама, којих је око 25 одсто, добије и 50 одсто отписа“, објаснио је Бабић.

Према његовим ријечима, постоји могућност и пролонгирања рокова, чиме би се у одређеним случајевима мјесечне обавезе клијената смањиле и до 70 одсто у односу на тренутне.

Он је додао да конверзија у локалну валуту неће подразумијевати ризик у неком наредном периоду промјене курса, као и да нема страха од промјене каматне стопе, која је фиксна и износи 5,99.

Бабић је рекао да би усвајање закона произвело значајне посљедице за банку које би било тешко компензовати.

„Хипо групација је поредила ову нашу понуду са ефектима које су произвели закони донесени у земљама окружења. Ефекат на мјесечну обавезу је знатно већи код нас. Процјена је да је у Хрватској мјесечна обавеза смањена за десет одсто, док би код нас најмање смањење било изнад 20 одсто“, рекао је Бабић.

Представник ЕБРД-а Јан Браун истакао је да ће овај закон, уколико прође, дестабилизовати финансијску ситуацију у Републици Српској.

„ЕБРД покушава да нађе најбоље рјешење за овај проблем. Вјерујемо да овај приједлог представља најбоље рјешење у овој ситуацији и са овим могућностима“, поручио је Браун.

Архива