Жунић: Механизам координације по договору Бошњака и Хрвата

14.02.2016 Актуелно

„Моје и мишљење СНСД-а јесте да је требало да објасне зашто се усаглашавање одвијале само између бошњачких и хрватских министара, док су српски министри остали изван тих разговора“, рекао је Срни Жунић, упитавши зашто су дозволили да интересе Републике Српске у тим разговорима заступа Денис Звиздић, односно СДА, а сви добро знају какав је став СДА о улози ентитета у БиХ.

Према његовим ријечима, ако су се хрватски министри борили за позицију кантона, а бошњачки за позицију нивоа БиХ, зашто се министри из реда српског народа нису борили за позицију ентитета, односно Републике Српске, већ су све препустили у Звизидићеве руке.

„Ако је тај механизам координације који је усвојио Савјет министара БиХ добар за Републику Српску, како то тврди опозиција, зашто су га онда усвојили у жсарајевској илегалиж и зашто су га држали у тајности 15 дана“, рекао је Жунић.

Он је упитао и зашто се српски министри у Савјету министара БиХ нису похвалили након усвајања механизма координације, ако је добар, и објаснили шта је ту добро и која он то садржи добра рјешења за Српску.

„И коначно, поставља се питање зашто су се уопште упуштали у такву ствар, дефинисали неки нови модел координације, а да нису обавијестили институције Републике Српске и тражили њихово мишљење, знајући да су оне те које ће спроводити европске обавезе у складу са својим уставним надлежностима“, нагласио је Жунић.

Он је истакао да су, упркос томе, одлучили да по ко зна који пут одлучују о важном питању односно да игноришу институције Републике Српске и да занемаре чињеницу да су Влада и Народна скупштина раније усвојили сасвим другачији модел координације.

„На крају, поставља се питање како су министри из Републике Српске, који сједе у Савјету министара БиХ, могли тако нешто прихватити, а да не консултују власти Републике Српске“, закључио је Жунић.

Архива