„За спровођење Реформске агенде потребна сарадња и разумијевање“

04.02.2016 Актуелно

„Република Српска много ради на томе да испуни свој дио обавеза из Агенде и цијенимо сарадњу са свим нивоима власти у БиХ. Постоји веома добра сарадња са другим ентитетом, и то је први пут у БиХ да тако нешто видимо, да постоји сарадња два премијера“, рекла је Цвијановићева гостујући у емисији „Зона конфликта“ енглеског телевизијског канала Дојче веле.

На тврдњу новинара да је пресједник Републике Српске упозоравао да би могло доћи до повлачења српских представника из свих институција на нивоу БиХ, уколико не буду спроведене реформе на којима је Српска инсистирала, Цвијановићева је рекла да је потребно добро познавати ситуацију у БиХ да би се разумјели разлози таквих изјава.

„Ви покушавате да нас портретирате као неколицину бунтовника у овој земљи, али ја морам да вам кажем да у Републици Српској постоји једна стабилна институционална поставка и да Република Српска има потпуно легитимно право да каже што мисли о стварима које се дешавају у овој земљи“, истакла је премијерка Српске.

На тврдњу да званичници Републике Српске уцјењују међународну заједницу и да стално говоре – „ако не добијемо оно што хоћемо, имаћете кризу, ми ћемо се отцијепити, дајте нам оно што хоћемо или ћемо срушити цијелу кућу“, те да то води БиХ у блокаду и да се поставља питање да ли се међународна заједница може ослонити на Српску, Цвијановићева је истакла да нема потребе да се БиХ блокира.

„Ако не буде довољно разумијевања за оно што се стварно дешава у БиХ, за проблеме и изазове са којима се суочава, ако нема довољно разумијевања, онда нико ништа не треба да ради и да блокира јер ће доћи до колапса. Легитимно је запитати се да ли је међународна заједница, неријетко, пристрасна и необјективна“, рекла је Цвијановићева.

„Знам какав је био приступ међународне заједнице према овом подручју у посљедњих двадесет година. Не постоји нико ко ми може давати лекције“, поручила је Цвијановићева.

Говорећи о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Цвијановићева је рекла да је структурални дијалог веома важна ствар која је покренута прије пет година и да је за то вријеме требало доћи до неких конкретнијих резултата, али нажалост није.

Она је навела да постоје два референдума која немају везе са статусом Републике Српске, један је у вези са Уставним судом, а други у вези са радом Суда и Тужилаштва БиХ.

„Референдум је веома компатибилан са оним што ми покушавамо да постигнемо у оквиру структуралног дијалога зато што има исте циљеве. Референдум није пријетња ни суверенитету ни територијалном интегритету земље зато што све оно што се тиче живота наших грађана, може бити предмет референдума. Дакле, веома је демократски да људи могу да искажу свој став у вези са оним што се тиче њиховог живота и ту нема никакве пријетње“, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да се референдумом не тражи више аутономије, већ је ријеч о задржавању оног нивоа аутономије који је Републици Српској дат у оквиру Дејтонског споразума.

„То је оно што је овдје једино важно. Ми не тражимо нешто што нам већ није дато или нешто ново, већ само да се вриједности и принципи Дејтона поштују у потпуности. И жао ми је што морам да кажем да су се ти принципи и вриједности у посљедњих двадесет година кршили и то углавном од представника међународне заједнице, а поготово од високог представника у БиХ, и то је наше легитимно гледиште“, објаснила је Цвијановићева.

Говорећи о Сребреници, Цвијановићева је истакла да је Влада Републике Српске још прије десет година донијела одлуку да Сребреница добије статус од посебног интереса у смислу инвестиција, те да је једна од првих одлука била да се у то подручје пласира 50 милиона КМ.

„Оно што је важно јесте показати прави приступ према Сребреници, а то можемо на различите начине. Један од њих је да економски и финансијски помогнемо развој тог подручја како бисмо га интегрисали, а што ми, као Влада Републике Српске, и радимо“, рекла је Цвијановићева.

 

Photo: DW

Архива