Влада Српске неће учествовати у тијелима механизма координације (ВИДЕО)

24.02.2016 Актуелно

Поручује, проблем је на нивоу БиХ што се не осврћу на ставове институција Републике Српске. Примједбе, каже, постоје и нису тачне тврдње члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића да их Влада није упутила.

Иванића је, подсјећа премијерка, демантовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.

Модел механизма координације је нефункционалан, непроходан и нису како неки тврде уопште заштићене уставне надлежности Републике Српске, поручује предсједница Владе.

Али, ставови из Републике Српске су, каже игнорисани и нису уважени. Зато из Владе Републике Српске поручују: Нећемо учествовати у тијелима механизма координације док не буде поправљен, а поправке су могуће само уз консултацију са Владом, каже Цвијановићева.

Јединствен став у БиХ морао је да постоји, каже премијерка и у вези са преговорима о либерализацији тржишта БиХ. Није сагласна са ставовима неких да се домаће тржиште отвори за стране производе, а да компензација за губитке пољопривредницима буде повећање субвенција из ентитетских буџета.

Пропуштена је пилика, сматра, да се претходних година, а посебно задњих дванаест мјесеци више уради на припремама за пут ка ЕУ.

Цвијановићева каже да је Република Српска спремна да се сједне и разговара о реформи пољопривредног сектора у БиХ и да је могуће уз мало мудрости то учинити и без преноса надлежности и нових институција на БХ нивоу.

Влада Српске неће учествовати у тијелима механизма координације (ВИДЕО)

 

Архива