Вишковић: Потпуно дезавуисање институција Српске

12.02.2016 Актуелно

„Спорна одлука о систему координације процеса европских интеграција у БиХ, коју је тајно усвојио Савјет министара 26. јануара, четири дана прије састанка у Бањалуци на којем је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић са осталим учесницима договарао коначне консултације у вези са овим питањем, а при томе прећуткујући да је Савјет министара одлуку већ усвојио, садржи рјешења која значајно одступају од рјешења Одлуке из 2013. године, коју су прихватиле Влада и Народна скупштина Републике Српске“, истакао је Вишковић у изјави Срни.

Он је нагласио да они који тврде супротно – спорну одлуку или нису ни погледали или, што је свакако жалосније, само срчано бране слијепо провођење политике Бакира Изетбеговића.

„Уколико нису вршене било какве суштинске измјене, како онда објаснити промјену самог концепта система координације. Како објаснити промјене у самој структури система координације, промјену одређених тијела у систему координације, начина предсједавања овим тијелима, начина именовања њихових чланова… и то директно у правцу јачања Савјета министара у овом процесу, а на штету позиције институција Републике Српске и њених институција“, нагласио је Вишковић.

На примјер, каже он, уколико нису ништа мијењали у суштини система како онда да су промијенили састав Колегијума за европске интеграције, као врховног тијела у систему, и то на начин да су преписали рецепт из такозваног Државног одбора за инвестиције, којег су Влада Републике Српске, као и Народна скупштина Републике Српске, уосталом, оспориле?

„Како то да је оваквим рјешењима предвиђена предоминација Савјета министара, а предсједник Владе Републике Српске изједначен не само са појединачним министрима у Савјету министара, него чак и са предсједницима влада кантона? Како то да је предвиђено предсједавање тијелима у систему координације искључиво од представника институција БиХ, без обзира на њихову надлежност по појединачним питањима којима се ова тијела баве? Како то да су мијењали функцију и улогу како министарских конференција, тако и Комисије за европске интеграције и радних група за европске интеграције? Зашто су уводили нова тијела у систем координације, озбиљно нарушавајући структуру система која је претходно договорена“, упитао је Вишковић.

Он је нагласио да су бројне суштинске промјене које је Савјет министара БиХ својом спорном одлуком учинио у односу на рјешења која су предвиђена одлуком из 2013. године и то је јасно сваком ко жели да види и ко није ослијепљен потребом да аплаудира сваком потезу СДА и Бакира Изетбеговића.

Архива