Видаковић: Тенденциозне дезинформације извјестиоца ЕП

07.02.2016 Актуелно

– Предсједник Додик је у више наврата, у разговорима са амбасадорима неколико држава чланица ЕУ, изразио спремност да Република Српска да свој допринос на европском путу БиХ и изнио став да се Српска залаже да БиХ што прије добије статус кандидата, али уз разумијевање да апликација за тај статус мора бити кредибилна – подсјетио је Видаковић.

Он је нагласио да је Додик указивао на чињеницу да не треба жртвовати добре односе са Европом брзоплетом и некредибилном апликацијом и да том послу треба приступити озбиљно и то, прије свега, рјешавањем питања механизма координације и прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању.

Коментаришући тврдњу Дан Преде да је „референдум о раду Суда и Тужилаштва инструмент за блокирање европске перспективе БиХ“, Видаковић је истакао да референдум унутар Републике Српске не искључује њену опредијељеност ка европским интеграцијама, те да је референдум демократско право свих грађана, па тако и грађана Републике Српске.

Такође, каже Видаковић, Милорад Додик није власник Републике Српске, како то у јавност пласира Дан Преда, него је легално изабрани предсједник Републике Српске чија је уставна обавеза да брани Српску и њене институције од свих насртаја.

– Очигледно да се и извјестилац Европског парламента за БиХ нашао у групи оних који у посљедње вријеме не бирају средства и ријечи да Републику Српску прикажу као кочничара европског пута БиХ, што ни у ком случају не одговара истини – нагласио је Видаковић.

Дан Преда је за портал „Еуинсајд“ рекао да је предсједник Српске „непријатељ европском путу БиХ“ и да је референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ „инструмент за блокирање европског пута БиХ“.

Архива