Тучић: Непримјерено да Влади Српске држе лекције

25.02.2016 Актуелно

„Савјету министара би до сада требало да је јасно да без усаглашеног и од свих надлежних нивоа власти одобреног механизма координације нема даљег напретка у процесу европских интеграција, па ни израде било каквих стратешких докумената који би се односили на цијелу БиХ. Тек након постизања договора око механизма координације, може се размишљати о модалитету стратешких докумената, али он свакако мора бити такав да у потпуности одговара уставној структури БиХ, те са јасном и видљивом позицијом Републике Српске и њених институција, посебно узимајући у обзир чињеницу да Република Српска има израђене и усвојене стратешке и оперативне документе у свим развојним областима“, рекао је Тучић.
„Овако, константно смо суочени са ситуацијом да институције из Сарајева упорно покушавају да наметну рјешења и правила игре за све, а онда, када наиђу на зид испољавају незадовољство јер неко не жели да игра по њиховима правилима. Уколико Савјет министара и његов предсједавајући уистину желе укљученост институција Републике Српске у одређене заједничке активности, онда морају престати са досадашњом праксом, те низ спорних одлука које су донијели самостално, не питајући никог, вратити у оквире и потпуне правне ваљаности, али и договорања и усаглашавања. Уколико буде задовољен овај минимум, те уколико се одустане од покушаја прављења од Савјета министара нечега што он није, институције Републике Српске немају никакав проблем да заједнички, са свим осталим релевантним институцијама у БиХ, реализују активности од заједничког интереса“, изјавио је Тучић коментаришући изјаву предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића о укључености институција Републике Српске у заједничке активности.
„Но, умјесто тога, нажалост, свакодневно наилазимо само на различите дезинформације и неистине. По питању механизма координације, на примјер, неки тврде да нису добили коментаре Републике Српске, док њихове колеге, које сједе заједно с њима у истој институцији, јавно кажу да су исте добили и сагледали. Или, један дан тврде да уопште нису добили коментаре из Владе Републике Српске, потом да су добили коментаре тек прије два дана, а онда поново да нису добили коментаре уопште. Вјероватно би свима, па и њима самима, било много лакше да се договоре са самима собом шта је од свега тога истина“ рекао је Тучић.

Архива