Српска да буде заступљена на европском путу БиХ

18.02.2016 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Република Српска подржава пут БиХ ка статусу кандидата за улазак у ЕУ у коме ће Српска бити јасно видљива и заступљена.

Додик је током разговора са генералним директором Генералног директората за политику сусједства и преговоре о проширењу у Европској комисији Кристијаном Данијелсоном рекао да механизам координације који је недавно усвојен без сагласности Републике Српске није кредибилан и да као такав не може проћи.

Предсједник Српске је нагласио да је потребно да се што прије постигне договор свих који имају надлежности у креирању механизма координације.

Додик је поновио да Република Српска има велике примједбе на правосудни систем БиХ, његову злоупотребу и све чешћу политизацију, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Он је навео да се Република Српака залаже за што скорије усвајање закона о Уставном суду БиХ и за реформу правосуђа у БиХ која би ишла у смјеру да Суд и Тужилаштво раде у складу са надлежностима БиХ, као и за успостављање институционалног система одговорности вршиоца правосудних функција.

Предсједник Српске је нагласио да ће Република Српска допринијети финализацији преговора о структралном дијалогу.

Састанку у Палати Републике присуствовао је и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Архива