СНСД, ДНС и СП: Да се Скупштина изјасни о механизму координације

16.02.2016 Актуелно

Лидери партија које чине владајућу коалицију у Републици Српској сматрају неприхватљивим доношење ове одлуке, без сагласности Српске, као и да су они који представљају Српску у институцијама БиХ такву одлуку донијели на њену штету.

„Механизам координације као оперативни процес могућ је само ако су у истом тексту усвојене одлуке на нивоу влада Републике Српске и Федерације БиХ, као и Савјета министара БиХ. Овако се покушава одлуком Савјета министара тај механизам наметнути другима“, истакао је Додик.

Након састанка, лидери СНСД-а, ДНС-а и СП-а потврдили су да ће на предстојећим локалним изборима три странке наступити у коалицији.

Додик: Механизам координације могућ само ако га усвоје сви

Предсједник СНСД-а Милорад Додик је истакао да Савјет министара БиХ има веома мале надлежности о европским интеграцијама, те да је механизам координације, као оперативни процес, могућ само ако су у истом тексту усвојене одлуке на нивоу влада Републике Српске и Федерације БиХ, те Савјета министара БиХ.

Предсједник Српске је нагласио да су, према Уставу и Дејтонском мировном споразуму, у БиХ стране Република Српска и ФБиХ, те да, ако се ентитети договоре да заједнички ниво нешто ради – онда тај ниво то може да ради, осим осталих овлаштења којих је, према Уставу, само девет.

„Овако се покушава одлуком Савјета министара БиХ тај механизам наметнути другима“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да према студији Европске уније 73 одсто надлежности за европски пут има Српска, ФБиХ нешто мање, док је тек 11 одсто надлежности на нивоу заједничких институција.

„Проблем је што људи који тамо наводно у име Републике Српске одлучују, а нису представници Српске, занемарују ту чињеницу“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да представници Српске у заједничким институцијама морају поштивати институције Српске, те поновио да механизам координације као процес не може опстати ако није на исти начин исти текст усвојен на свим нивоима власти.

Архива