Продановић: Амандмане усвојити најкасније до краја априла

21.02.2016 Актуелно

Мислим да ће измјене бити на вријеме усвојене у Парламентарној скупштини БиХ како би Централна изборна комисија БиХ урадила подзаконске акте – рекао је Продановић, који је и посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Он је навео да би Интерресорна радна група на наредној сједници требало да усвоји око 30 усаглашених амандмана на измјене и допуне Изборног закона БиХ, који су доминантно техничке природе, истичући да нема неких значајнијих измјена.

– Остало је још пар питања о којима би се требало усагласити на овој сједници, након чега би били у прилици да извјештај о раду Интерресорне радне групе и амандмане, у складу са пословником, упутимо у парламентарну процедуру оба дома Парламентарне скупштине БиХ – појаснио је Продановић.

Према његовим ријечима, постигнута је сагласност о измјенама о повећању процента преференцијалних гласова унутар отворених листа са досадашњих пет на 15 процената у смислу помјерања кандидата на листама.

– Постигнута је и сагласност о повећању броја потписа за одређене нивое власти – члана Предсједништва и скупштине на свим нивоима. Изједначава се број потписа за политичке субјекте и независне кандидате и он је два пута већи него до сада – истакао је Продановић.

Према његовим ријечима, усаглашеним амандманима даје се могућност да, уколико неко од кандидата освоји број гласова до једне трећине у односу на најниже додјељени мандат, да се такса за кандидатуру враћа политичком субјекту или независном кандидату, након верификације изборних резултата.

Он је рекао да су урађена и нека побољшања која се односе на рад бирачких одбора, а дефинисана је позиција коалиција политичких партија при кандидовању за одређени ниво власти.

– Проширен је број лица која се не могу кандидовати на изборе у смислу обављања неких послава, па су придодати гувернер и вицегувернер Централне банке БиХ и главни ревизори у институцијама за ревизију у институцијама у БиХ – навео је Продановић.

Нагласио је да је постигнута и сагласност о шест амандмана на измјене и допуне Закона о финансирању политичких партија, у складу са препорукама Групе Савјета Европе за борбу против корупције /ГРЕКО/.

Према његовим ријечима, од девет препорука ГРЕКО прихваћено је шест које се односе на транспарентност финансирања. Он је истакао да Интерресорна група још није водила расправу о пресуди Уставног суда БиХ о Мостару и имплементацију одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у пердмету Сејдић и Финци.

Продановић је рекао да још није саопштен датум одржавања наредне сједнице Интерресорне радне групе.

Архива