Небојша Радмановић за Глас Српске: Савјет министара БиХ руши све што је грађено 20 година

15.02.2016 Актуелно

Срамотно је да министри из РС нису реаговали на то и да неки од њих покушавају да нас убиједе да је то добро. Рекао је то у интервјуу за „Глас Српске“ потпредсједник СНСД-а и делегат у Дому народа Парламента БиХ Небојша Радмановић.

– То је негирање свега што смо у БиХ градили 20 година и као да неко из власти показује да је БиХ немогућа. Ни у једној цивилизованој земљи свијета ово се не би могло десити. Ако би се случајно десило и било откривено, тог дана би предсједавајући Савјета министара или било ко из извршног органа поднио оставку. Уколико то не би учинио, сваки парламент би га смијенио – истакао је Радмановић.

* ГЛАС: БиХ је предала апликацију за чланство у ЕУ. Да ли је она кредибилна или је преурањена?

РАДМАНОВИЋ: Треба схватити да је апликација папир и сви они који су пратили предају видјели су да у једном танком фасциклу стоји тај папир који је предао предсједавајући Предсједништва БиХ. Мислим да је било крајње вријеме да то буде учињено и без обзира на околности у којима се то догодило, добро је да се то десило. Међутим, мора се рећи да већ два мјесеца власт на нивоу БиХ замагљује катастрофално стање и свој потпуни нерад причом о апликацији. Онда све то изазива контраефекат и долазимо у ситуацију да кажемо да је апликација папир којим изражавамо жељу да постанемо кандидат за чланство у ЕУ. Прихватање апликације није на дневном реду, што су рекли и они који су мериторни да о њој расправљају. Апликацију ће разматрати тек када буду ријешена нека питања, тек када схвате шта се дешава са системом координације који је урађен накарадно и када чују резултате пописа становништва. БиХ је земља која не зна када је имала попис становништва, јер ни онај из 1991. године није верификован. Готово три године су прошле како је обављен попис становништва, а немамо резултате. Таква земља не може ништа урадити, нити доставити било шта кредибилно, а поготово не апликацију за чланство у ЕУ.

* ГЛАС: Како коментаришете позитивне поруке званичника ЕУ у вези са апликацијом, иако су указали да остају многи услови пред БиХ?

РАДМАНОВИЋ: Процјењујем да је апликација БиХ важна и за саму ЕУ. ЕУ се налази у озбиљној кризи и један број земаља унутар тог блока прича о њеном распаду. Шенген као важна ствар скоро се распао и ова апликација је за њих добра прилика да покажу да нису пропали, да се неће распасти и да воде рачуна о проширењу, што је Федерика Могерини рекла приликом пријема апликације. Оно што ме радује је побједа политичара над бирократама у ЕУ, о чему говорим десет година. До сада су главну ријеч водиле бирократе, а сада то чине политичари, који су након 13 година показали храброст и да хоће нешто да ураде. Упркос чињеници да је извјештај Европске комисије о БиХ катастрофалан, рекли су да апликација буде предата уз наду да је то можда неки корак напријед. Не можемо, међутим, заборавити бирократе. Они су нам послали извјештај који је катастрофалан. Он се прије свега односи на актуелну власт у Сарајеву, односно на Савјет министара БиХ који годину ништа не ради, као што не раде ни други органи. Мораћемо се сви забринути због тог извјештаја. У њему су описно дате оцјене, а када бисмо их провјерили у стварне, онда бисмо имали оцјену један на два, што значи да смо пропали. Савјет министара ће морати озбиљно да ради свој дио посла и помоћи у координацији да бисмо заједно са ентитетским владама кренули ка бољем.

* ГЛАС: Како гледате на то што је систем координације усвојен у Савјету министара БиХ без знања и консултација са Владом РС?

РАДМАНОВИЋ: Срамота је за свако друштво, без обзира на ком степену развоја се налази, да тако крупну ствар уради на овако недостојан начин. Посебно је срамота што се Савјет министара оглушио о потребу и обавезу да са владама ентитета дође до тог документа. Срамотно је да министри из РС нису реаговали на то и да неки од њих покушавају да нас убиједе да је то добро.

* ГЛАС: Како коментаришете чињеницу да је предсједавајући Савјета министара БиХ 15 дана крио од јавности да су усвојили механизам координације?

РАДМАНОВИЋ: То се може тумачити на више начина, али прије свега као неспособност Савјета министара у цјелини да нешто озбиљно уради. То је и бјежање од договора унутар БиХ који су неопходни, а поготово када су у питању овако крупне ствари. Сама БиХ је ствар договора. Оно што је договорено прије одлуке Савјета министара је прескочено и заобиђено и понуђено је ово рјешење. Они мисле да су причу завршили, као да Европљани не знају да су то урадили на овај начин. Сви знају да је неопходан договор. Овдје потенцирам понашање министара из РС, који су у свему томе покушали да понизе РС. Сви, укључујући и оне који су у име РС у институцијама БиХ, знају да се о томе дуго разговара и да РС има ставове и Владе и Народне скупштине који су обавезујући за нас који смо у Сарајеву. Они су, ипак, дозволили да им такво нешто прође. То је негирање свега што смо у БиХ градили 20 година и као да неко из власти показује да је БиХ немогућа.

* ГЛАС: Да ли је могуће да одлуком о механизму координације ентитети и кантони буду изједначени?

РАДМАНОВИЋ: То је стара жеља политичког Сарајева и испуњавање жеља кантона. Знамо да то желе у ФБиХ, али су проблем они из РС који су то прихватили иако знају да то тако по Уставу не може и нити то РС икада може прихватити. Ни у једној цивилизованој земљи свијета ово се не би могло десити. Ако би се случајно десило и било откривено, тог дана би предсједавајући Савјета министара или било ко из извршног органа поднио оставку. Уколико то не би учинио, сваки парламент би га смијенио. Код нас покушавају да бране неодбрањиво. Нисам примијетио ни да предсједавајући брани то што је учињено колико то раде српски министри у Савјету министара. То је недопустиво и срамотно и сигуран сам да ће им народ на изборима показати шта мисли о томе. Они су знали да то тако не може проћи и да никаква тајна прича у РС неће добити подршку. Сигуран сам да су три министра из РС знали какви су ставови и Владе и Народне скупштине РС и да они нису у сагласности са овим што су изгласали. Зато су побјегли. Без обзира на то што тврде да имају усвојен систем координације, он није усвојен и што се тиче РС он не постоји. То је још један додатни минус на европском путу.

* ГЛАС: С обзиром на то да предсједавајући не помишља на оставку, да ли ће СНСД затражити његову и смјену комплетног Савјета министара БиХ?

РАДМАНОВИЋ: Одговорност према грађанима је да то тражимо. У цивилизованим земљама сами би отишли, а пошто се овдје показује да се на то не може рачунати, онда опозиција мора тражити да оду. Неопходно је да дође нови Савјет министара јер актуелна власт за годину мандата није ништа урадила. Усвојили су два буџета по хитном поступку и ништа више. То је њихов резултат рада за годину. Поред тога, вршили су невиђене притиске на области на које немају право, а то је правосуђе.

* ГЛАС: Шта је излаз из ситуације у коју је земља доспјела послије усвајања спорне одлуке о механизму координације?

РАДМАНОВИЋ: Мораће се поново сјести и разговарати. Када је ријеч о систему координације, РС од почетка није била проблем. Ако неки мисле да су добили поене зато што су одговорност пребацили на РС, грдно се варају. Проблем је био у Федерацији, у односу кантона и Владе ФБиХ. Ми остајемо код старих ставова у систему координације. Ништа се не може ни договорити ни урадити без РС. Они који су то учинили се грдно варају, а нажалост међу њима има и оних које су изабрали грађани РС.

* ГЛАС: Имајући у виду све проблеме о којима сте говорили, да ли су реалне процјене да би БиХ средином или крајем наредне године могла добити статус кандидата за чланство у ЕУ?

РАДМАНОВИЋ: Да су политичари у ЕУ били храбри као Федерика Могерини и њени сарадници, ми бисмо данас већ увелико имали отворена поглавља и били близу статуса. Ако Европска комисија буде досљедна, она не може разматрати апликацију док не утврди шта је са системом координације, који је један од важних услова. Други услов на којем се инсистира је објављивање резултата пописа становништва. Након што нам доставе упитник, требаће нам око годину да те ствари урадимо и дођемо до статуса кандидата. Послије предаје апликације биће настављени притисци да буде прихваћен принцип традиционалне трговине, што је једна од важних ствари за једну чланицу ЕУ која инсистира на томе и има снажну подршку у једном дијелу БиХ. Свако ко мисли о развоју БиХ не може то прихватити. Да ли ће БиХ имати снаге да се избори са тим притисцима тешко је рећи, али сматрам да би морала. Традиционална трговина је погубна за нас. Док се те три ствари не ријеше, ЕУ неће ни разматрати апликацију, а камоли доносити одлуку о кандидатском статусу. Ако се то отегне још годину у овако рањеној ЕУ, може свашта да се деси. Избјегличка криза, могућност пада Шенгена и све турбуленције могле би довести до пада евра и све то може направити ударе на ЕУ. Посљедња тачка о којој ће се разговарати је апликација БиХ.

* ГЛАС: Без намјере да се мијешате у конкретан предмет, како гледате на случај који је покренут у вези са Павловић банком?

РАДМАНОВИЋ: Дио људи из РС који сједе у институцијама БиХ је покренуо цијелу причу и има подршку дијела политичара из бошњачког народа и дијела међународних кругова. Они то чак и не крију. Праве хајку на све у РС – од предсједника РС па надаље. То поприма и теже облике него што се могло претпоставити. У овом случају ради се о човјеку који је донио свој капитал из иностранства и у чијим компанијама ради око 800 људи. Каква је то порука страним улагачима. Прича да му одређују притвор јер би могао побјећи је смијешна. Ријеч је о великом политичком притиску неких људи у власти којем је подлегао дио правосуђа и то поприма елементе хајке. Све се може рјешавати на мирнији и бољи начин. Можда сам био једини који је био против упада специјалаца у Предсједништво када је хапшен предсједник ФБиХ Живко Будимир. Суд је на крају рекао да ту нема ничега и сви су заборавили да је у Предсједништво упадала SIPA и да су камере биле сат прије тога. Поставља се питање ко су они који иду с камерама да хапсе, ко су они који измишљају афере и криминализују све, од врха власти па редом, а посебно бизнисмене. То је све заједно замагљивање стварних односа у БиХ који су потпуно поремећени. Поремећени су и национални и политички односи. Постављам питање и да ли је то сакривање најкрупније опасности за Европу, а то је тероризам.

Опасна смјена у Централној банци

* ГЛАС: Како коментаришете притиске који би требало да резултују смјеном вицегувернера Централне банке БиХ Радомира Божића?

РАДМАНОВИЋ: Постоје институције чија независност мора бити очувана, а једна од њих је и Централна банка. Њена независност је и законом регулисана. Откако је именован нови Управни одбор Централне банке константни су притисци на Божића, који по оцјенама стручњака одлично радио свој посао и нико не спори да је одличан научник и стручњак у тој области. Постоје људи који у својим главама мисле да све треба бити урађено онако како они замисле и желе. Смјена би изазвала низ законских реперкусија и проблема у Централној банци. Често они који дођу на власт желе да имају у институцијама само своје људе. То се може и разумјети, али мора бити у складу са законом. У све мора бити уграђено и знање и патриотизам. Не може се дозволити да нестручни људи долазе на такве функције јер то свима може донијети вишеструк проблем.

Архива