Интензивним консултацијама до прихватљивог механизма координације

18.02.2016 Актуелно

Цвијановићева је у Бањалуци у разговору са директором Генералног директората за политику сусједства и преговоре о проширењу у Европској комисији Кристијаном Данијелсоном и шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларсом Гунаром Вигемарком поновила да је спорна одлука Савјета министара за институције Српске непостојећа.

Она је поново позвала све у БиХ, као и европске партнере, да се интензивним консултацијама у најкраћем року дође до механизма координације који ће вјерно одражавати уставну структуру БиХ и који ће бити прихватљив за све.

Цвијановићева је поновила и опредијељеност Републике Српске ка процесу европских интеграција, те упознала саговорнике о активностима које Влада предузима у правцу реализације циљева из Реформске агенде, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Учесници састанка оцијенили су да се активности из Реформске агенде проводе предвиђеном динамиком, те је у овом контексту посебно истакнута сарадња између влада Републике Српске и Федерације БиХ.

Уз општу констатацију да предаја апликације за чланство представља формално позитиван моменат за БиХ, Цвијановићева је нагласила да кретање БиХ на европском путу може бити успјешно и ефикасно искључиво под условом обезбјеђења видљивости свих нивоа власти у овом процесу, у складу са њиховим уставним надлежностима.

У том смислу, Цвијановићева је поново истакла веома конструктивну улогу коју је Делегација ЕУ у БиХ имала у процесу усаглашавања текста Реформске агенде, као једног од базичних докумената за БиХ у интеграционом процесу.

Архива