Закон o Оружаним снагама БиХ задире у надлежности ентитета

16.02.2016 Актуелно

Подсјећајући да је Закон о Оружаним снагама БиХ донесен 2005. године и да од тада није било снаге да се то питање другачије уреди, Мајкићева је изразила разумијевање за потребу Министарства одбране да ријеши нека питања, попут управљања људским ресурсима, транспарентности, недискриминације.

„Споран је дио који се тиче пензијско-инвалидског осигурања војних лица. Надлежност за пензијско-инвалидску заштиту у цјелости припада ентитетима и то је требало испоштовати“, нагласила је Мајкићева.

Она је додала да је Република Српска донијела свој закон у вези са остваривањем права на старосну пензију професионалних војних лица.

„Савјет министара и Министарство одбране БиХ регулишу ствари које нису у њиховој надлежности, што значи да ћемо опет имати проблем осигураника“, рекла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, да би се обезбиједила проходност за овај законски приједлог, који Представнички дом данас разматра у првом читању, потребни су амандмани, међу којима и они који се односе на старосну границу и границу стажа за официре и подофицире у Оружаним снагама БиХ.

Архива