Додик: Задужење не угрожава економију Српске

06.02.2016 Актуелно

Додик је навео је да Република Српска у овом тренутку није задужена по стопи која угрожава њену економију, додајући да су несрећне земље које имају везе са ММФ-ом.

„Несрећне су оне земље које имају ММФ, или су присиљене да га имају. Нажалост, ми смо присиљени и натјерани на ту врсту приче јер су читавој БиХ искључени приступи финансијском тржишту, осим овог кога моделира ММФ“, рекао је Додик.

Да ММФ није искључиво финансијска, него и политичка организација, каже Додик, најбоље се видијело када је ММФ у БиХ, шест мјесеци прије избора претпрошле године, прекинуо већ договорене аранжмане како новац не би довео до стабилности институција.

Додик је истакао да је новац који Република Српска најчешће узима за измиривање раније стечених обавеза, те да је Српска са становишта спољног задуживања веома ликвидна и да нема ниједног заосталог фенинга обавеза.

„Наша спољна задуженост у вези са домаћи производом је 26 одсто, и то је најнижа стопа у региону. Наша укупна задуженост је негдје око 48 одсто са тенденцијом да буде око 50 одсто када се укључи домаћи, такозвани унутрашњи дуг“, рекао је Додик.

Истакао је да унутрашњи дуг у овој години према структури износи – 70 милиона КМ за исплату старе девизне штредње коју актуелна власт није направила, додатних 80 милиона КМ за ратну штету, те 90 милиона КМ за кредите који су повучени за овај простор прије 1991. године, а лоцирани су у Републици Српској.

Додик је рекао да је, када се све ово сабере, 70 одсто дуга који се сада враћа створен раније.

„Актуелна власт покушава то питање да ријеши“, рекао је Додик и додао да је Република Српска веома ликвидна у погледу рјешавања тих обавеза.

Он је појаснио да аранжман са ММФ-ом, који би дошао, није у суштини прецизно ново задужење, додајући да задужење подразумијева враћање раније преузетих обавеза од ММФ-а.

Додик је истакао да је као предсједник поносан што је Република Српска једина у региону, враћајући своје старе дугове, из текућих прилива сервисирала више од 120 КМ, што значи да се мање задужила.

„Све друге власти у региону узимају више новца да би платили старе дугове и улазе у спиралу новог задужења. Република Српска је из властитих средстава прихода које има у буџету од 380 милиона сервисирала 120 милиона, што говори да имамо тенденцију смањења укупне задужености“, истакао је Додик.

Он је додао да у овом тренутку Република Српска није задужена по стопи која угрожава њену економију, можда понекад само ликвидност.

„Многи не разумије шта значи ликвидност. То је када нисте у могућности да измирите обавезе у току дана, а оне су доспјеле“, рекао је Додик.

Он је нагласио да структура задужења говори да Република Српска редовно измирује све своје обавезе, да није без шансе, да може и има унутрашње резерве и да може да обезбиједи своју дугорочну финансијску стабилност.

„Ако се угрози наша ликвидност, имамо могућност да кажемо да ћемо ратну штету пролонгирати, замрзнути двије године и да је нећемо плаћати“, рекао је Додик и истакао да би у том случају Српска одмах имала 100 милиона КМ у буџету.

Он је навео да Српска није за то опредијељена, па иде у аранжман са ММФ-ом да измири све своје обавезе како је то предвиђено, те да би њен кредибилитет у погледу исплата у континуитету био сигуран.

Додик је подсјетио да је у области пољопривреде на име подстицаја уведених прије неколико година неисплаћено 35 милиона КМ обавеза, напомињући да се ради на томе да се ових дана та сума преполови, као и да се до прољећне сјетве исплати комплетан дуг.

У ХЕРЦЕГОВИНУ МИЛИОНСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Предсједник Републике Српске најавио је милионске инвестиције у Херцеговини, а међу најзначајнијим отварање ове године дијализног центра у требињској болници за које ће Влада издвојити један милион КМ. Додик је рекао да ће болница добити и ангио-салу, захваљујући донацији из Србије, тако да ће бити ријешено питање хемодијализе и створени услови за ефикасније лијечење кардиоваскуларних болести.

Он је навео да ће приоритетан посао бити и пут Љубиње-Требиње, који је у тешком стању, те напоменуо да није за очекивати да ће бити завршено све, али да ће свакако бити један од проритета.

Додик каже да има планове и за стварање бољих услова у школи, истичући да је већ разговарао са представницима Владе Републике Српске и да ће у току ове године бити реконструисана топлотна фасада на Средњошколском центру у Требињу.

Према његовим ријечима, неће остати запостављени ни студентски и ученички домови на којима ће бити реконструисана фасада и обављени још неки неопходни радови, а биће обновљено доста школа у Херцеговини.

„Кабинет предсједника и Влада Републике Српске ове године подржаће и изградњу музеја икона на Црквини, који је пројектован и већ су обезбијеђена иницијална средства“, истакао је Додик.

Он је навео да се наставља веома интензивно ангжаман у вези са пројектом ХЕ Дабар, који је вриједан 370 милиона КМ, те подсјетио да је било много проблема за такозване еколошке дозволе, а да је у току рјешавање тог питања.

„До сада само уложили 30 милиона КМ за прилазне путеве и објекте који су претпоставка за ову изградњу. Ових дана завршава се избор извођача за изградњу тунела од Невесиња до Дабра, укупне вриједности 115 милиона КМ, почиње изградња тог пројекта за који су укупан износ новца обезбиједили ‘Електропривреда’ и Владе Републике Српске“, нагласио је Додик.

Није запостављена ни текстилна идустрија у Херцеговини, и постоје планови за њен развој.

„Влада Републике Српске купила је Новотекс и жели да настави квалитетно упошљавање. Већ је видљиво да навала јефтине робе са Далеког истока може да утиче на одређена кретања, али на захтјев јавности и радника, ми смо одлучили да откупимо ово текстилно предузеће да бисмо преузели одговорност, а не само стекли власништво“, рекао је Додик.

Он сматра да су створене све претпоставке да овај погон буде растерећен обавеза из прошлости.

„Ми ћемо додатно улагати, али не могу сада да прецизирам и колико“, рекао је Додик и нагласио да ће Влада стати и иза пројекта „Никола Тесла“, који је одличан и мора да успије.

Додик је подсјетио да је актуелна власт претходних година реализовала много пројеката на подручју Херцеговине, а да је најважнија тема комуникацијске затворености коју су наслиједили.

Он је напоменуо да је завршен пут према Херцег Новом, који није постојао, те да је пут који је значио потпуно затварање Херцеговине – Чемерно, сада завршен.

Додик је навео да је од посебног значаја дио пута од Тјентишта према Фочи и додао да се пројектује један сасвим нови пут који од Фоче, долином ријеке Сутјеске долази на Тјентиште и укључује се на ову комуникацију.

„Пут у будућности, прелиминарно кошта 20 милиона КМ и ми ћемо након пројектовања приступити фазној изградњи. На тај начин ћемо ријешити комплетно повезивање Херцеговине“, рекао је Додик.

Додик је поменуо и пројекат који је изузетно важан за Херцеговину – Болницу у Невесињу за чији завршетак је, између осталог, новац издвојила и Влада Српске.

ПОСЛОВАЊЕ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ УСПЈЕШНО И У ТЕШКИМ УСЛОВИМА

Предсједник Српске истакао је да је Електропривреда Републике Српске одржала структуру пословања и у тешким условима – самосталним средствима санирала је угрожене објекте, није одустајала ни од једног развојног пројекта који је проводила, те је исплаћивала неколико десетина милиона марака обавеза за солидарни фонд.

„Зато се ЕРС мора посматрати као пословни и економски драгуљ у Републици Српској о коме морамо водити рачуна“, рекао је Додик.

Као један од успјеха у претходном периоду истакаоје и пуштање у систем новоизграђена Термоелектране Станари крајем прошле године која треба да повећа производњу 28 одсто.

„То ће и за четири одсто повећати домаћи производ, опитмистично, а најмање два и по до три одсто бруто домаћег производа. Те ствари се не чују од неких тривијалних питања. Ми ћемо наставити да се бавимо важним економским питањима“, поручио је Додик.

Додик је нагласио да ће морати да се приступи смањењу трошкова у термоелектранама.

„Ми ћемо и једној и другој термоелектрани рећи који је то апсполутни износ уштеде који морају направити, уз корекцију цијена која је везана за технолошке и друге аспекте. То ће бити неколико десетина милиона марака које морају да уштеде“, навео је Додик.

Он је напоменуо да нико не примјећује да је цијена горива на бензинским пумпама са три КМ пала на двије КМ и истакао да то значи да су неке врсте прилагођавања искључиво везане за термоелектране.

Предсједник Српске рекао је да у Републици Српској не тече мед и млијеко, али да она има своју стабилност и тренд раста и доста је урадила на економском плану у готово немогућим условима, с обзиром на то да је прошла година била изазовна и тешка у континуитету лоших дешавања на глобалном нивоу.

Додик је подсјетио да је готово читав један буџет отишао на санацију штете од катастрофалних поплава из 2014. године и истакао да је санирана сва штета, да је Република Српска у сарадњи са инвеститорима опремила или обновила порушене и девастиране комунале, саобраћајне, образовне установе на поплављеним подручјима.

„Република Српска биљежи раст бруто домаћег производа. Стопа је прелиминарна у овом тренутку и она прелази један и по одсто раста, што говори да се крећемо узлазном линијом. То показују и други макроекономски показатељи – повећање индустријске производње, повећање броја запослених и смањење броја незапослених“, нагласио је Додик.

Он је истакао да се у Републици Српској од њеног постојања биљежи највећа просјечна плата, и нето и бруто.

„Не говорим да је то драматично велико, али је највеће које се дешавало у Републици Српској“, навео је Додик.

Он је додао да је у односу на 2005. годину просјечна пензија порасла скоро дупло, а да је бруто домаћи производ већи за четири пута него из периода 2000. године.

Додик је навео да је око четири одсто смањен и број незапослених у односу на 2014. годину, а и буџет Републике Српске у прошлој години остварио је повећане приходе из индиректних и директних прихода.

„Ми смо у јануару, у односу на тај мјесец прошле године, имали повећање прихода у буџету од један одсто, што значи два и по милиона више прихода“, рекао је Додик.

ПРОЦЕС РАДОНЧИЋУ И ДАУТБАШИЋУ ПРАВОСУДНА ПОЛИТИЧКА ФАРСА

Предсједник Републике Српске оцијенио је као правосудну политичку фарсу судски процес против лидера Савеза за бољу будућност Фахрудина Радончића и члана ове странке Бакира Даутбашића. Додик процјењује да ће се када се све заврши испоставити Радончић и Даутбашић нису криви и то ће се прослављати као коначна амнестија од било какве одговорности за оно што им се сада приписује.

Реако је да је ријеч о сценарију да се Радончић проведе кроз поступак на чијем ће крају бити проглашен невиним, чиме ће бити опрана политичка номенклатура код Бошњака. Додик је поновио да је ријеч о правосудној политичкој фарси у којој се подиже оптужница за угрожавање правосуђа, а заобилазе све оне ствари о којима је говорено у јавности, разна убиства и остало.

„Тако се могу предано препуститити концепцији која је веома позната само Републици Српској, а коју заједно са овим смутљивцима из СДС-а проблематизују“, рекао је Додик.

Говорећи о Даутбашићу, Додик је истакао да ге не зна, да никада није био с њим у контакту и да га не занима.

„То само говори колико су политизоване институције и какви су политички покушаји да се различитим процесима настоји ојачати улога институција које су вануставне и вандејтонске, као што је Суд и Тужилаштво БиХ“, истакао је Додик.

Он је додао да Срби никада не смију прихватити Суд и Тужилаштво у овом облику.

„Оно што сада видимо јесте да се то намеће као најважнији орган у БиХ. Њима је најважније да се види да тамо долазе неки привредници. По њима, дај Боже и неки политичари да скрушено долазе, повинују се и сагињу Сарајеву у смислу поруке – шта ће очекивати обичан човјек од Требиња до Новог Града, него да улије страх од тог неког Сарајева“, истакао је Додик.

Он је поновио да Република Српска остаје најбољи и најстабилнији дио, не само БиХ, него и у регионалном смислу.

Додик је истакао да има и таквих као што је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић који причају лоше о Републици Српској, а у њој не живе, нити долазе.

„Немогуће је да неко ко живи у Сарајеву и не види Републику Српску, прича како је она лоша, како то чини Изетбеговић. То је његова мржња“, рекао је Додик и нагласио да Српска зна свој пут и да од тог пута неће одустати.

Предсједник Српске истакао је да је прва стратешка оријентација поштивање Устава БиХ, како је написан, и Дејтонског мировног споразума, али да ће, уколико то у дугом периоду не буде могуће, Република Српска сигурно размишљати о важним питањима свог статуса.

„Међународна заједница тада неће моћи да има толике интервенције као до сада. Ми у Српској знамо шта радимо. Република Српска никада неће бити потлачена од БиХ и никада неће бити безначајан дио БиХ“, поручио је Додик и додао да Српска тежи да буде најјачи дио у БиХ.

СРПСКА ЋЕ ПОВЕЋАТИ СПОСОБНОСТ ПОЛИЦИЈЕ

Предсједник Српске је истакао да ће један од приоритета када је ријеч о безбједности у Републици Српској бити подизање акционе способности полиције, наводећи да полиција и Српска неће оклијевати да се супротставе било каквим облицима безбједносног угрожавања. Додик је рекао да је један од приоритета и недавно донесени закон, према којем би требало да се оснажи полиција, не у смислу репресије, већ превентиве.

„Међународни фактор је свих претходних година, од Дејтона до данас имао задатак да уруши способност наше безбједносне структуре. Стални атаци на полицију, на Војску, на државну службу били су усмјерени ка томе. Они нису дошли да спроведу Дејтонски мировни споразум, него да га промијене и ојачају централизацију БиХ“, рекао је Додик и нагласио да се сада види колико је било важно да полиција остане у ингеренцији Српске.

Додик је навео да су странци наметнули одредбу да полиција Српске може да има само једну дугу цијев на десет полицајаца.

„У овој години сваки полицајац ће имати дугу цијев. Ове године ћемо запослити нових 430 до 500 припадника полиције. Старосна структура у полицији је драматично повећана и веома је важно да имамо младе људе у полицији“, рекао је Додик.

ДОДИК: ГРАЂАНИ ДА ОДБАЦЕ ПОЛИТИКУ САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ

Предсједник СНСД-а Милорад Додик сматра да је садашња српска структура на нивоу БиХ „потпуно девастирала позицију Републике Српске“ и позива грађане Српске да одбаце такву политику Савеза за промјене, који је назвао „савезом за рикверц“.

Додик, који је и предсједник Републике Српске, рекао је да је Српска политички стабилна јер има стабилну скупштинску већину и Владу која извршава све послове, али да је лош њен политички положај на нивоу БиХ јер је угрожен дјеловањем Савеза за промјене.

„Савез за рикверц, а не Савез за промјене, својим политикама допринио је да приоритет и афирмација институција БиХ буду на нивоу који то не заслужује, односно изнад онога што јесу законска овлашћења многих органа“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Требињу.

Он је подсјетио да је Република Српска до прије годину дана била најважнији институционални политички фактор у БиХ и ниједна одлука у БиХ није могла да буде постављена на дневни ред, а да није уважена Република Српска.

„Сада је све другачије. То овај народ види и мора да зна да оно што чини савез за рикверц дугорочно, национално и државнички штети Републици Српској. То морамо санирати у најскорије вријеме“, поручио је Додик. Он је нагласио да политика Републике Српске није политика јачања централизоване и унитарне БиХ.

„Ми се томе снажно супротстављамо. То је легитиман политички став. Легитиман је зато што је заснован на Уставу и Дејтонском мировном споразуму. Нелегитиман је став унитаризација и централизација БиХ. И када су нам год они који су то чинили, странци и политичко Сарајево, говорили да то не чине ми смо сматрали да лажу. И сваки пут смо били у праву када смо се увјерили да је то била лаж. Република Српска мора да води рачуна о томе“, напоменуо је Додик.

Он је указао да је издаја „када одете у Сарајево и тамо фаворизујете органе БиХ на штету Републике Српске“.

Додик је рекао и да зна да у „СДС-у има добрих људи, мање у ПДП-у“, али да „они у сваком случају морају одбацити политику издаје“.

„Увјерен сам да су они са становишта политичке подршке у силазној путањи. Анкете рађене за потребе странаца говоре да је СНСД као партија повећао подршку у јавности у односу на оно што је био изборни резултат. Наша подршка је у овом тренутку 33,7 одсто, а СДС се, у односу на подршку на изборима када је имао 21 одсто, сурвао на 11,3 одсто, што говори о томе да народ већ кажњава. У сваком случају за нас је добро да СДС остане још тамо да се види обим те издаје“, навео је Додик.

Зато се, каже Додик, упорно боје СНСД-а и коалиције око ове странке.

„Стално се питају хоћемо ли ући наводно у неку власт на нивоу БиХ. Ми не идемо у власт и нисмо били у власти БиХ. Ми смо тамо као представници Републике Српске. Обим и карактер власти на нивоу БиХ нас не занима! Ми не бирамо ко тамо долази у име Хрвата или Бошњака. Ми тамо идемо као легитимни представници српског народа и Републике Српске. Када тамо одемо, ми нисмо у власти, нисмо партнери, ни коалиција, и то смо показали свих претходних осам година када смо тамо били. Нажалост, ови други то нису“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, најближи су истини они који за Савез за промјене кажу да су поданици /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића.

„Можемо да им припишемо још много штошта што иде уз те њихове издајничке и колаборационистичке активности. Теме које су они наметнули можда су данас овђе доминантне, али ће и то проћи, као што све пролази. Видјеће се колика је то била непотребна лаж“, рекао је Додик у Требињу.

Према његовим ријечима, у посљедњих годину дана, уколико се покуша направити хронологија од када су у Сарајеву представници Савеза за промјене, „види се колика је издаја, и народ то не прашта“.

„Народ, можда, у тренутку не разумије да се издаја дешава, али када сазна неће опростити. Позивам људе широм Републике Српске да одбаце ту политику Савеза окупљеног око СДС-а, ПДП-а и неких других“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да су политичари из странака из Савеза за промјене зарад личне промоције занемарили националну и државну одговорност и покушавају тако да девастирају Републику Српску.

„Република Српска је за нас и за мене као предсједника светиња. Нема пречег политичког задатка, осим јачања Српске“, поручио је Додик.

Додик је истакао да је Скупштина Републике Српске најефикаснији парламент у региону и у прошлој години је у највећој стопи реализовано све што је било планирано, Влада Српске је предложила и усвојени су сви базични документи.

„Са становишта ефикасности институција апсолутно је јасно да је та ефикасност на страни Републике Српске“, поручио је Додик.

Архива