Додик за Спутњик: Босански модел за Сирију је пропаст

26.02.2016 Актуелно

У ексклузивном интервјуу који је дао током посјете редакцији Спутњика говорио је и о потресима у Европи изазваним избјегличком кризом, као и о њеним посљедицама за регион, понашању НАТО-а на Балкану, Косову и Метохији, значају који партнерство са Русијом има за српски народ.

„Русија никада не смије да буде изгубљена што се тиче српског народа као дефинитиван и кључни партнер“, поручио је Додик.

Говорећи о ситуацији у Сирији и идејама о рјешавању тамошње кризе подјелом по узору на Босну и Херцеговину, предсједник Српске је истакао да се такви покушаји завршавају неуспјехом.

„БиХ је неуспјешна земља коју међународни креатори те идеје покушавају да након распада бивше Југославије одрже свих ових 20 година, и очигледно у томе не успијевају. БиХ је подјељено друштво и у територијалним, етничким, културним, па и економским елементима, тако да то не би требало да буде модел. БиХ није успјела да нађе ниједан унутрашњи консензус.

Јасно је да свих ових година масовно присуство међународног фактора, прије свега војног и политичког, у БиХ доминира читавим тим процесом. Ако неко у Сирији жели да одржи тај процес на тај начин, да тамо задржи међународну заједницу која ће управљати тим простором, онда тзв. босански модел може бити неком узор. Међународна заједница има много службеника који ходају по свијету прво изазивајући конфликте а након тога наводно креирајући нека мирна рјешења“, рекао је Додик.

Цио интервју са предсједником Републике Српске Спутњик ће објавити у суботу.

Архива