Додик: Важно хитно постићи договор о механизму координације

19.02.2016 Актуелно

Требаће нам брзи договор о механизму координације. Не желимо да се деси да је БиХ преварила ЕУ када је рекла да има усаглашен механизам координације, а нема“, рекао је Додик за федералну „ТВ1“.

Он је истакао да Европљани знају да је Република Српска у праву, да то знају и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и остали који су насјели на ту врсту приче.

„Европа је забринута развојем ситуације у вези са усвајањем механизма координације и покушава да то изглади“, нагласио је Додик и најавио да ће Народна скупштина Републике Српске одбацити одлуку Савјета министара БиХ о механизму координације, што би могло да изазове лоше посљедице по БиХ.

Према његовим ријечима, за Републику Српску су двије ствари неприхватљиве у одлуци Савјета министара БиХ о механизму координације.

Он је појаснио да је једна то што је Савјет министара БиХ одлуку донио на тајној сједници без консултација, спекулишући о некој претходно датој сагласности која никад није постојала и да се то третира као одлука која би могла да буде наметнута свима у БиХ, што није могуће.

„Друго питање је да је предвиђено да се у неким координационим тијелима одлучује консензусом присутних. То не смије да буде разлог да неко буде прегласан. Не могу у радним тијелима да буду људи из Савјета министара БиХ јер они нису надлежни за многа питања“, истакао је Додик и као примјер навео пољопривреду која је у надлежности ентитета.

Према његовом мишљењу, прича о „традиционалној трговини“ са Хрватском лоша је по БиХ – за буџете, пољопривреднике и привреду у цјелини.

Он је навео да је буџет Републике Српске по том основу имао губитак од 70 милиона КМ, а привредници до 200 милиона КМ.

„Директна буџетска подршка за тих 70 милиона КМ, а у Федерацији БиХ вјероватно око 200 милиона КМ требало би да буде дозначена из ЕУ, а да се пољопривредницима и другим привредницима који имају губитке дозначи кроз ИПА програме. О томе смо са представнцима ЕУ разговарали у Бањалуци“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, за Српску је неприхватљиво да неко у име БиХ прихвати услове без договора о партиципацији губитака. Додик је поздравио предају апликације БиХ за кандидатски статус у ЕУ, истичући да је она могла да буде завршена давно, када су на дневном реду били само механизам координације и проблем „Сејдић и Финци“, али да су та два питања застала у Федерацији БиХ, у односима између Хрвата и Бошњака.

Предсједник Републике Српске негирао је да је Влада Српске припремила одлуку о прекиду односа са Савјетом министара БиХ.

„То није тачно. Нико не жели да прекине односе. Ми желимо дијалог“, рекао је Додик за федералну „ТВ1“.

Он каже да сарадњу не заслужују представници Републике Српске у Савјету министара БиХ који не заступају интересе Српске, већ властите. Додик је најавио да ће суштина закључка Народне скупштине Републике Српске бити дефинисање односа према онима који ван Устава у име Српске доносе кључне одлуке као што је мехенизам координације.

Архива