Непримјерено мијешање САД-a у унутрашње ствари БиХ

09.02.2016 Актуелно

Додик је нагласио да, уколико је тачно да амбасадор САД у БиХ најављује „црну листу“ за политичаре, то није ништа ново. „Ако нисам први /на листи/, онда је то за мене пораз“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је прије пар дана амерички амбасадор „држао предавање како треба да се понашају неки политичари“.

„Ми имамо изворни легитимитет и кога ће они ставити на ту листу, апсолутно ме не занима. Али то су приче задњих 20 година, стално неке листе, стално нешто, ко год је од тих амбасадора фрустриран, не може да оствари своје накарадне идеје, одмах причају о неким листама, па нека причају то је њихов проблем. Али ако јесте то што ви кажете, а ако није извињавам се госпођи /Морин/ Кормак“, рекао је Додик новинарима.

Говорећи о Закону о полицији и унутрашњим пословима који је враћен Народној скупштини Српске на поновно разматрање, те најављеним измјенама Устава због одреднице пописа из 1991. године, Додик је истакао да попис из 1991. године уопште није легализован, та запитао зашто основа за моделирање органа на овим просторима није узета из 1931. или 1961. године.

„Зашто рецимо није 1931. година основа за моделирање органа на овим просторима, па ћете видјети да је тамо било 70 одсто Срба на овим просторима“, навео је Додик.

Додик сматра да је квалификација посљедњи попис, ако уопште треба да улазе те квалификације, једина адекватна и одржива у будућности.

„Попис из 1991. године уопште није легализован. Он није усвојен на скупштини тада, ја сам био посланик Скупштине БиХ и, између осталих, и тај попис којим су спекулисали муслимани био је разлог, иницијална каписла за рат. Никада није усвојен као званичан, а сада то покушавају да поставе као званичан податак. Све се покушава накарадно урадити“, навео је Додик.

Напомињући да је у Уставу Српске то наметнуо високи представник Волфганг Петрич, који је написао одредницу која уопште није требало да пише у Уставу, Додик је истакао да из тог разлога Српска мора наћи начина да одговори, у условима када Бошњаци блокирају промјене републичког Устава већ 10 година.

„Зато сам рекао да ће се окупити неки људи, нисам рекао да ће се то десити ни данас, ни сутра, ни за мјесец дана, али да ћемо почети да размишљамо о томе на који начин доћи до сувереног Устава Српске у коме ће се адекватно изразити воља људи који живе овдје, били они Срби, Бошњаци или заједно сви, али мораће се то поштовати, а не карикатуре које су наметали разни високи представници“, истакао је Додик

Архива