Додик: Референдум захтијева консензус

08.02.2016 Актуелно

„У условима када је правосуђе у БиХ показало своју неспособност да процесуира Насера Орића сматрали смо да тај консензус у Републици Српској можемо постићи и да треба да идемо на референдум, али онда смо добили ‘савез за рикверц’ који је гласао против. Вјеровали смо да можемо да изградимо друштвено јавни консензус, али, нажалост, опозиција није била за то. Без консензуса ми нећемо ићи на референдум“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, власт у Српској је вјеровала да ће опозиција прихватити референдум, али они су били против.

„Ушли смо и у процедуре, опет, вјерујући да можемо да изградимо консензус. Сада чујем да кажу зашто се не објављује одлука о референдуму. Још не знам да ли је то подршка референдуму или је то цинизам – ако је подршка онда идемо у добром правцу, вратићемо се у парламент и ојачаћемо подршку референдуму, а ако није чекаћемо ту подршку“, нагласио је предсједник Српске.

Када хоћете да нешто нећете, као што је случај са опозицијом у вези са референдумом о раду Суда и Тужилаштва, каже Додик, онда чујете ове у „савезу за рикверц“ како питају шта дан послије, а ниједном нису рекли шта дан послије у вези са референдумом о Уставном суду БиХ.

„Како је важан дан послије када је ријеч о Суду и Тужилаштву, а није о важан када је у питању Уставни суд“, упитао је Додик, истакавши да то говори да „савез за рикверц“ игра игру, али да та игра није њихова.

Он је додао да представници „савеза за рикверц“ проводе политику странаца и предсједника СДА Бакира Изетбеговића.

Архива