Додик: Правосуђем у БиХ управљају страни центри моћи и криминалци

03.02.2016 Актуелно

Политички центри окупљени око муслиманских лобија и око муслиманских породица, како то каже и сам Фахрудин Радончић – каже Додик.

На питање да ли га је неко контактирао у вези са случајем у Павловић банци, предсједник Српске је истакао да то није случај, већ подметање.

– Нема ту ништа. Све је чисто. Вила у Београду је објекат под хипотеком, који не могу да укњижим на своје име, док не отплатим кредит. Када би сутра, рецимо, хтио да га продам, не бих могао. Ја сам ,опет, да не би било спекулације, вилу приказао у свом имовинском картону, иако се она још не може третирати као моја. Да, рецимо, закупац исели, без обзира на то што је отплаћено скоро пола тог кредита, а ја не будем могао исплатити остатак, банка би је продала и намирила остатак дуга – рекао је Додик.

Додик је рекао, да су из Павловић банке отпуштени неки људи, блиски СДС-у, а који су покупили неке приче и покушали да то Босићу представе као „Додиково криминално дјеловање“. Босић, каже Додик, иде системом вјероватноће. Од толико пријава које поднесе против њега, вјерује да ће једна упалити, али се, како је истакао, вара, јер „видјели сте како је прошао по мојој тужби за клевету“.

На питање постоји ли на уговору о кориштењу кредита печат Владе РС, Додик је одговорио да оно што се вјероватно десило, јесте да се уз његов захтјев за овјеру потврде о запослењу у Влади и висини личних примања, нашао и примјерак уговора на који је, вјероватно, службеник махинално ставио печат. Додик каже, да то ни до данас није видио, али оно што је у тој ситуацији битно јесте „да то не производи никакве правне посљедице и да у томе није учествовао“.

– За то сам сазнао оног момента када се појавило у јавности. Документација те врсте била је у Павловић банци и нисам имао увид у њу, нико ме није обавијестио о томе, нити ме до сада ико контактирао у вези са наводном истрагом о којој бруји регион – рекао је предсједник Српске.

О информацији да се очекују масовна хапшења Срба због наводних ратних злочина, Додик каже да за то треба питати Младена Иванића, Младена Босића и Огњена Тадића. Упитао је како је могуће да послије толико година Тужилаштво БиХ подигне оптужнице против Борислава Паравца и Милана Нинковића, који су већ прошли неке процесе.

– То значи да је постојала сагласност у документима. Подршка тзв. Савеза за промјене правосуђу БиХ, довела је до хапшења великог броја Срба, оптужених за наводне ратне злочине. Зато ме и не чуди то што се најављује – каже Додик.

На најаву да би му лидер СДС-а Младен Босић коначно „стао на црту“, ако би се расписали ванредни избори у Републици Српској, Додик је рекао да је „захтјев СДС-а за изборе у РС неозбиљан“. Најавио је да је спреман да прихвати изборе на свим нивоима.

– Ако лидери тзв. Савеза за промјене тврде да је то немогуће учинити на нивоу БиХ, лажу нас. Могуће је! Нека сви посланици поднесу оставке, као и Младен Иванић, члан Предсједништва из РС. У том случају избори су неминовност. Спреман сам да поднесем оставку и да идемо на изборе. Увјерен сам у своју побједу и побједу СНСД-а на свим нивоима. Питање је да ли би се, послије нових избора, могла формирати власт на ни­воу БиХ, без СНСД – истакао је Додик.

Када је ријеч о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ, предсједник Српске каже да је за његово одржавање потребан што је могуће већи друштвенополитички консензус, који, нажалост, није постигнут. Примјетио је, каже, да у посљедње вријеме разни опозициони политичари из Српске, који нису гласали за тај референдум, пожурују да се он одржи. Било би, истиче, интересантно да се то питање врати у Народну скупштину, да видимо да ли би подржали ту одлуку. Ако то учине, референдум о Тужилаштву и Суду БиХ могао би бити одржан знатно раније, истакао је Додик.

Архива