Додик: Постићи договор о суду и тужилаштву

21.02.2016 Актуелно

„За нас не би представљали проблем Суд и Тужилаштво БиХ на нивоу БиХ и дали бисмо своју сагласност када би их свели на оно што они треба да буду – Тужилаштво и Суд који би се бавили питањима тероризма, ратних злочина, регионалног привредног и другог криминала и да процесуирају по законима које има овлаштења да доноси БиХ“, појаснио је Додик.

Према његовом мишљењу, начин на који би могло да буде ријешено ово питање јесте да нема никаквог задирања у надлежности других нивоа правосуђа нити надлежности нижих нивоа правосуђа.

„Садашњу структуру треба ријешити на начин да буде формиран другостепени суд као апелациони суд који би имао сједиште у Бањалуци и тиме би ријешили структуру која би могла да задовољи све“, рекао је Додик за телевизију ОБН.

Он сматра да додатне надлежности, које су дате Суду БиХ „да би оргијао по БиХ“, треба препустити нижим правосудним институцијама према надлежностима и законима које имају Република Српска, Федерација БиХ и кантони и да се они оспособе да то раде.

За Високи судски и тужилачки савјет БиХ рекао је да је отуђена структура у којој су адвокати, судије и тужиоци који бирају сами себе.

„Не можете да прихватити да једно тако конципирано вијеће има већу одговорност и да може да буде више независно него парламент БиХ. Зашто парламент БиХ не би именовао главног тужиоца, а да он има овлаштење да именује остале тужиоце па би имао одговорност према парламенту БиХ. Овако нема одговорност ни према коме“, сматра Додик.

Предсједник Републике Српске је упитао зашто на исти начин не би били именовани и главни тужиоци у ентитетима и кантонима, који би именовали остале тужиоце и тако имали одговорност према јавности.

„Овдје је кључно питање одговорности које нема. Одговорности је изложен само главни тужилац, али не и други тужиоци“, тврди Додик.

Он вјерује да главни тужилац БиХ Горан Салиховић намјерава да од Тужилаштва БиХ направи добру структуру, али истиче да мора да види колика је врста злоупотреба.

„Овдје је хаос и нико неће доћи да улаже. Одлазе инвеститори. Неће нико доћи јер чим почне нешто да ради почиње истрага. Ја сам добио кривичну пријаву, а нисмо положили ни камен темељац за изградњу зграде РТРС-а. Стално се неко из Републике Српске зове на саслушање. Прави се атомосфера у којој људи осјећају несигурност“, навео је Додик.

Он је истакао да је познато да у Тужилаштву БиХ сједи амерички држављанин који се зове Хасан Плех, који је шеф кабинета нечега и који одређује приоритете шта ко ради.

Додик је рекао да из БиХ треба што прије да оду и Плех и остали странци у институцијама БиХ, попут судија у Уставном суду БиХ, те OHR.

Он је упитао како је могуће да је Тужилаштву БиХ важнија прича о неком кредиту из Павловић банке, а није набавка талго возова у ФБиХ.

Додик је саопштио да постоје јасне индиције да су СДС-ови људи и СДС хтјели да ту банку отму од Слободана Павловића на начин да убаце своје људе унутар банке који ће да одлучују, а да маргинализују њега као власника.

„Када су видјели да би могли да буду изложени правосудном прогону за огромну штету коју су починили почели су да се мало коригују. Схватили су да су претјерали па су наводно дали подршку банци знајући да из САД долази група еминентних адвоката који ће да бране Павловића“, рекао је Додик.

Он је поновио да сад не постоје услови за референдум о Суду и Тужилаштву БиХ док о томе не буде постигнут комплетан консензус и власти и опозиције у Републици Српској.

„Кад ови тзв. постану патриоте онда ћемо имати референдум. Вјерујем да ће код тих тзв. доћи неки други људи па ће постати снажни и изворни СДС, ПДП и НДП, а не ови који се увијек крију иза других ставова и институција“, истакао је Додик.

Српску могу да представљају само представници нјених институција

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српску у механизму координације могу да представљају искључиво представници њених институција, а никако изведени представници у институцијама БиХ. Додик је појаснио да то не могу бити министри у Савјету министара из Републике Српске јер су они чланови институција БиХ и могу да представљају те органе из којих долазе, а не Републику Српску.

„Они нису надлежни да доносе одлуке које би нас обавезивале и то је угрозило цијели поступак. То што су Срби не значи да су искрени и патриоте. Представници Републике Српске искључиво су представници њених институција“, рекао је Додик телевизији ОБН.

Он је упозорио да се у механизам координације поново покушава вратити принцип одлучивања консензусом присутних.

„Поставља се питање како неко од присутних може да гласа о питањима за која је надлежна Република Српска, ако то није њен представник. Зар то није отимачина? Не може механизам координације мијењати надлежности и прописе“, нагласио је Додик и додао да механизам координације не смије да буде мјесто у којем би неко некоме могао да наметне било шта.

Подсјећајући да је механизам координације усвојен у готово истовјетном тексту у ентитетима, Додик је указао да су проблеми почели на нивоу Савјета министара БиХ гдје је покушано да се нешто промијени.

„Онда се на крају пута појавио неко да угрози повјерење у сам тај процес, вјероватно намјерно. Неко је, знајући да ћемо ми реаговати овако, намјеравао да пребаци пажњу Европе на Републику Српску“, појаснио је Додик.

Он је напоменуо да је веома важно да што прије буде постигнут договор о механизму координације.

„Треба договорити механизам координације који је буквално спој онога што јесте уставни поредак у БиХ и добра пракса Европе сложених земаља. Имамо довољно времена да усагласимо механизам координације, прије него што Европа схвати да је апликација за кандидатски статус у ЕУ била превара“, закључио је Додик.

Република Српска сигурно неће бити уништена

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Српска сигурно неће бити уништена, јер не зависи од људи који имају подршку у покушају да изграде неки други приступ. Он је истакао да је позиција Републике Српске изгледала најјединственије у периоду док је СНСД био на власти и у Српској и на нивоу БиХ.

„Били смо незаобилазан фактор и вјероватно сметали некоме у Федерацији БиХ /ФБиХ/. Они никако нису успијевали да ријеше унутрашње анимозитете између Бошњака, али и Бошњака и Хрвата који су се појављивали у континуитету“, рекао је Додик на телевизији ОБН.

Он сматра да је било логично од лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је желио да дестабилизује другу страну, да са Савезом за промјене учини то што је учинио.

„Мислим да је дугорочно највећу штету учинио себи и да ће управо овакво понашање жтакозванихж са Изетбеговићем довести до тога да се додатно изгуби повјерење у БиХ и могућност да се она ојача на било који начин зато што је злоупотреба жтакозванихж од Изетбеговића све видљивија“, нагласио је Додик.

Он указује да је основна грешка код Бошњака што одбацују реалну и релевантну позицију Републике Српске и Срба коју имају по Уставу и Дејтону, а дају подршку онима за које се мисли да би се у будућности требало да понашају на неки други начин.

Према његовом мишљењу, постоји привид о неком унутарбошњачком јединству, али да су се уствари много уплели у међусобне и друге анимозитете и да ће се то у будућности видјети.

„Несумњиво је да је најактивнију улогу око /лидера СББ-а/ Фахрудина Радончића у име Изетбеговића извршио тзв. Савез за промјене – СДС и ПДП који су покушали или наивно вјеровали да требају да отворе нешто у ФБиХ како би то био довољан пандан да се нешто ради у Републици Српској. Радончић је ту колатерална штета настојања тзв. безбједњака из тзв. Савеза за промјене да покажу своју приврженост правди“, истакао је Додик.

Он сматра да је на сцени потпуна политизација свега и да је одједном у правни и политички живот уведена прича о трговини утицаја.

Говорећи о будућности БиХ, Додик сматра да она може да преживи само као дејтонска, а да су Устав и Дејтонски споразум основа за сваку врсту договора, који не може да буде на бази ултиматума који подразумијевају искључивости.

„Бошњаци све више губе подршку странаца за своје политичке аспирације БиХ као централне унитарне земље. Па и Турска више није јака колико је била прије годину дана. Уколико унутар себе не пронађу политичког разума и политичке потребе да се договоре са Србима и Хрватима, неминовно ће довести до распада БиХ без обзира колико то неко не воли да чује“, констатовао је Додик.

Он је поручио да Бошњаци, који претендују да имају највећу одговорност, морају да добро разумију вријеме које долази иначе ће проћи исто као Срби у бившој Југославији – изгубиће земљу у којој су мислили да треба да живе.

Архива