Додик: О механизму координације расправљаће се у скупштини Српске

22.02.2016 Актуелно

Додик је рекао новинарима у Бањалуци да ће Народна скупштина расправљати о ситуацији, а Влада Републике Српске неће поступати по одлуци коју је донио Савјет министара БиХ јер није важећа, није донесена у складу са Уставом и Српска нема обавезу да се ту укључује.

„Нису они ти који говоре шта је на штету Републике, већ Народна скупштина и Влада Републике Српске, па и предсједник Републике. Немамо намјеру да са њима полемишемо о тој теми, јер у Уставу све пише и они нису у праву. Све остало су политичка оправдања, а овдје оправдања нема, нити га може бити“, поручио је Додик, коментаришући изјаву хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића да у потпуности разумије реаговања из Републике Српске на начин усвајања механизма координације за приступање ЕУ јер је прекршено правило договарања.

Додик је рекао да вјерује да има још мало времена да се механизам координације побољша, да би то била заједничка одлука, иначе ће Европа схватити да се десила подвала.

Он сматра да би било добро да се механизам побољша што прије, да БиХ не изгуби тај моменат, иако је Европа извршила реформу уступцима које је дала Великој Британији и она није оно што је била прије само десет дана.

„Изразио сам своју подршку чињеници да је предата апликација, која се могла предати и раније. Драго ми је да ју је предао хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, јер је тамо најбољи од свих и јер ју је предао са искреном немјером да то покрене, али спекулације које су десиле у вези са одлуком апсолутно су јасне“, појаснио је Додик.

Он је рекао да Савјет министара БиХ не може донијети одлуку о механизму координације која ће бити обавезујућа, чиме је прекршен уставни поредак.

„Савјет министара БиХ могао је, у дијелу у којем има надлежности, да буде дио заједничке одлуке коју би донијели сви на свим нивоима. Проблем је што жтакозваниж нису имали право да донесу одлуку“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, нико из Савјета министара БиХ не може бити надлежан за оно што прецизно није у надлежности БиХ, да буде руководилац подгрупа, радних група, комитета.

„И какав је то механиузам координације, гдје одлучују они који су присутни? Не доћи на неки састанак је исто тако политичка порука. Апсолутно је јасно да је примарни разлог зашто Република Српска то одбија је управо то да Савјет министара није мјесто које може то да одлучи“, каже Додик.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је у петак, 19. фебруара, да у потпуности разумије реаговања из Републике Српске на начин усвајања механизма координације за приступање ЕУ јер је прекршено правило договарања.

Он је истакао да је прочитао примједбе из Републике Српске и навео да је механизам координације као живи организам и вјероватно ће бити прилагођаван у идуће три -четири године неколико пута да би било уважено све – и оно што је основни документ и оно што је у вези са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Архива