Додик и Вучић: Мир и стабилност – витални интерес Бањалуке и Београда (ВИДЕО)

26.02.2016 Актуелно

Додик је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је данашњи састанак са Вучићем био одличан и конкретан и да Република Српска подржава и поздравља појачану снагу Србије, која је кључна за регионалну стабилност.

„Позиција Србије на међународном политичком плану, рехабилитована и ојачана, свакако користи миру и стабилности у региону. Мир и стабилност су главни циљ који смо заједно утврдили и тај циљ желимо не само српском народу и српским државама већ свим народима и државама, јер без тога нећемо имати никакве користи“, истакао је Додик.

Предсједник Додик је рекао да сви знају да је у том погледу кључна улога Србије и политике коју води предсједник Владе Александар Вучић.

„Та политика је апсолутно препозната и има подршку не само у Републици Српској, него и шире у региону“, нагласио је Додик. Политика коју премијер Србије Александар Вучић води има подршку Републике Српске и огледа се у добрим односима Српске и Србије, каже Додик.

Према његовим ријечима, Србија увијек подржава Дејтонски споразум и територијални интегритет Републике Српске. Додик каже да је спорна само улога високог представника у БиХ због одузимања надлежности Српској. Вучић је истакао да су разговарали о актуелној политичкој ситуацији и залагању за мир Републике Српске и Србије, те о заједничким привредним пројектима – изградњи моста на Дрини између Братунца и Љубовије, те обиљежавању датума заначајних за историју српског народа.

Разговарано је и о глобалним приликама, те припадности различитим војним савезима. Вучић је истакао да Србија остаје војно неутрална, а Додик је потврдио да то остаје и Република Српска.

Додик је истакао да политика Српске није авантуристичка, и да она никада није одступала од Дејтонског споразума, те да се само легитимним средствима бори за свој статус.

Предсједник Додик је изразио задовољство због садржајног и конкретног састанака, какви су и досада имали он и Вучић, а Српска и Србија су, каже, имале користи од оваквих састанака и договора.

Нагласио је подршку војној неутралности Србије, коју има и Република Српска. Српски народ, каже Додик, не може заборавити да је НАТО бомбардовао српске положаје и због тога се о НАТО-у може одлучивати само на референдуму.

Поменуо је захтјев албанског предсједника који је недавно у Сарајеву затражио да БиХ призна Косово, што Република Српска неће никада учинити.

Додик је истакао да је важна тема састанка било и заједничко обиљежавање значајних историјскиг догађаја за српски народ, а централни је обиљжавање страдања у логору Јасеновац за вријеме тзв. НДХ што ће, каже, бити достојно обиљежено.

Предсједник Додик рекао је да ће Српска настојати да обезбиједи средства за изградњу путева који ће допринијети бољој повезаности Српске и Србије, а један од њих је и модернизација саобраћајнице до Раче. Мислим да ћемо на сљедећој заједничкој сједници двију влада, Републике Српске и Србије, доћи до закључака како да припремимо пројектну документацију и кренемо с радовима у 2017, рекао је Вучић.

Додик и Вучић: Мир и стабилност – витални интерес Бањалуке и Београда (ВИДЕО)

 

Архива