Додик: Европски пут мора бити без манипулација

15.02.2016 Актуелно

„Што се тиче саме апликације, она заиста представља одређени напредак и никада се нисмо противили томе, али покушајима манипулације на европском путу увијек смо се противили. Јавност зна да је прије била доминантна концепција такозване функционалне БиХ за европски пут која је у суштини значила наметање нових органа на нивоу БиХ, што је довело до њихове хиперпродукције, а што је неприхватљиво за Српску“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска још одлуком Народне скупштине утврдила облике механизма координације на европском путу, сматрајући да доминантно мора да буду уважене уставне надлежности Српске за одређена питања, те напоменуо да та координација у суштини афирмише став да се стране у БиХ – Република Српска и Федерација БиХ договоре о тим питањима.

„Свако фаворизовање заједничких институција БиХ је кршење уставног уређења, јер те институције немају надлежност за многа питања и не могу да буду укључене у расправу и одлучивање о њима. Зато Република Српска и не може да прихвати тај механизам координације који је, мимо ње, на тајним сесијама и вечерама наводно усвојен, мада постоје индиције да је то прогласио /предсједавајући Савјета министара Денис/ Звиздић сам, а онда су послије тога министри, поготово ови из Републике Српске, то из колегијалних разлога пустили, што говори о неприхватљивој пракси у заступањима интереса Републике Српске“, истакао је Додик.

Он је рекао да је несхватљиво да неко ко долази из Републике Српске фаворизује органе БиХ, а зна да у Уставу пише да су стране за договор у БиХ искључиво ентитети, а не заједничке институције.

Подсјетивши да се заједничке институције БиХ не бирају већ састављају, Додик је навео да су сви представници из Републике Српске у тим институцијама предвиђени искључиво да на делегатском принципу представљају Републику Српску.

„А да би је представљали морају да координирају и уважавају ставове институција Српске што овој новој гарнитури на нивоу БиХ наравно не пада на памет и зато је то издаја једног базичног концепта и нова пракса којом се покушава наметнути надлежност заједничких институција БиХ институцијама ентитета против чега се Српска посљедњих година бори свим силама а што су сада најбоље демистификовали управо ови из СДС, ПДП и НДП“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да је у сваком случају било сувишно да се на тај начин направи припрема за предају апликације ЕУ.

Додик је поздравио могућност да БиХ добије статус кандидата, али, како је навео, на овај начин то ће ићи веома тешко, те додао да је скептичан да ће БиХ за дуго времена моћи да се одмакне од кандидатског статуса.

„Али и кандидатски стауст омогућава доста тога и за саму БиХ. Ипак, они који тако безочно вјерују Европи морају мало да погледају шта се дешава у тој Европи. Европа прије десет година није Европа данас. Тамо има много проблема који се не могу ријешити и то ће промијенити саму њену унутрашњу структуру“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, садашњи наводни оптимизам који показују ови који тако јуре ка ЕУ биће оправдан када се нешто промијени у Европи, а ми уопште не знамо ни шта се мијења. „Европа упорно тражи модел свог унутрашњег постојања а то иде веома тешко“, истакао је Додик у изјави Срни.

Он је оцијенио да је извјештачена и закашњела прича бити оптимиста данас када се предаје апликација, док истовремено италијански премијер Матео Ренци каже да је „Европа оркестар који свира на Титанику који тоне“.

„Та изјава треба да забрине свакога, јер она најбоље гоовори у ком се статусу данас Европа налази и било би политички и практично мудро да направите одређену процјену о томе шта учинити и како се даље кретати, а не безочно пратити пут на којем нисте успјели ништа да урадите свих претходних 20 година када су многи управо на то путу имали бенефиције и привилегије. Данас БиХ од пута ка ЕУ не може да добије ништа“, закључио је предсједник Српске Милорад Додик.

Архива