Додик: БиХ нема право на Суд и Тужилаштво

08.02.2016 Актуелно

Додик је нагласио да је прича о Суду и Тужилаштву БиХ наметнута у оквиру једне стратегије међународне заједнице која је дошла у БиХ да имплементира Дејтонски споразум јачајући улогу високог представника и проводећи план унитаризације и централизације БиХ.

– Истовремено док то раде, нама говоре да они то не чине, и ми би наивно требали у то да вјерујемо, а, када узмемо у обзир све оно што су до сада урадили, видимо да су то политике централизације БиХ и да нема готово ниједне активности странаца које би ишла на афирмацију децентрализованог модела или афирмацију провођења Дејтона који је у суштини децентрализација – истакао је предсједник Српске.

Он је додао да, као предсједник Српске и лидер највеће политичке партије у Српској – СНСД-а, нема тај луксуз да на БиХ гледа другачије већ као на страну која не доноси ништа добро Републици Српској.

– Док год имате ситуацију да тај суд и тужилаштво изузму предмет против Насера Орића из бијељинског тужилаштва, заледе га седам-осам година, ништа не раде на томе, па онда видео-запис у коме Атиф Дудаковић наређује да све што је српско буде спаљено и убијено и не буде процесуиран, наравно да ће се постављати питање да ли сте ви за БиХ у којој нема ничега што је српско. Ако нисте, ви сте одмах, према њиховим критеријумима, лош момак. Ја волим да будем лош момак за њих – истакао је Додик за требињску Херцег телевизију.

На питање да ли је оптужница против лидера СББ-а БиХ Фахрудина Радончића монтирани политички процес или је у БиХ заживјела правна држава, предсједник Српске је нагласио да БиХ по дефиницији није правна држава, те да она по Уставу, односно Дејтонском мировном споразуму, нема право на судове и тужилаштва и да се не би требало навикавати на то.

Додик је подсјетио да је правосуђе у искључивој надлежности ентитета и, према томе, БиХ не може никада бити правна држава и није ни предвиђена да то буде.

– И Суд и Тужилаштво су институције које су инсталисане само да би се прогањали Срби, а понекад се тек приведе и неко друге нације да би се касније рекло да је то било без основа, као што ћете видјети и у случају Фахрудина Радончића, само да би се замаглила та прича да су Срби у 90 одсто случајева предмет прогона у тим институцијама – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ има карикатуре од Суда и Тужилаштва, који су политички мотивисани и злоупотријебљени у сваком процесу, па вјероватно и у овом против Радончића.

– Политичка димензија онога што раде везана је за моћ међународне заједнице која се путем Суда и Тужилаштва обрачунава и са политички неподобним људима и са људима који у неком процесу нису били политички ангажовани на идејама које они договарају, а најмање се обрачунавају са оним што јесте стварни криминал – истакао је Додик.

Он је оцијенио да је могуће да је и ово један политички договор да се скрене пажња на моћ Суда и Тужилаштва, па се приведе Фахрудин Радончић, подигне једна потпуно несувисла оптужница у којој се наводи да је он спречавао извршење правде на неким тривијалним питањима, а одједном нестане сва она прича о убиствима и другим тешким кривичним дјелима.

– На крају тог судског процеса видјећете ослобођеног Радончића и његовог сарадника Бакира Даутбашића и онда ће ови причати како Суд и Тужилаштво нема селекцију, а у суштини је порука сасвим јасна – оцијенио је Додик.

Говорећи о коалицији СДА и СББ-а, те тврдњама да никада није била јача упркос хапшењу Радончића, Додик је рекао да су ту коалицију направили странци и да њена судбина не зависи од лидера те двије партије.

– Странци су направили ту коалицију и странци то и држе. Кад су је правили нису ни питали лидере него су рекли да морају. Сада када би они из неког разлога то и развалили, ови им кажу да не смију ни да дирну – рекао је Додик.

Архива