Цвијановић: Влада Српске једина анализирала новонастало стање

25.02.2016 Актуелно

Цвијановићева сматра да ће ова ЕУ бити другачија у перспективи.

Премијер Српске оцијенила је да референдум о останку Велике Британије у ЕУ мора бити одржан и напоменула да је Камерон отпочео процедуру у понедјељак, 22. фебруара, у британском парламенту у складу са прописима, те да је непосредно изјашњавање грађана заказано за 23. јун.

„Ту има једна фасцинантна ствар. Референдум ће бити одржан и премијер јасно каже: жСада када сам ово испословао за Велику Британију, која добија специјални статус, препорука Владе и моја јесте да се гласа за останак у ЕУж. При томе, врло мудро констатује да ће одлука бити, не на власти и политичким партијама, већ на грађанима и каже да је свјестан да у свакој политичкој странци постоје ставови и за и против“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, то значи да није чињеница да ће лабуристи гањати само једну агенду, а конзервативци другу.

„Он је исто рекао да је став Владе да препоручи опстанак у ЕУ, јер су сада издејствовали да се Унија реформише како они то хоће, али, са друге стране, дозвољава сваком министру да води појединачну кампању, у складу са својим опредјељењем и нахођењем за или против, што је фантастичан степен демократије. Вјерујем да се тиме шанса за останак у ЕУ значајно повећава“, навела је Цвијановићева.

Влада Републике Српске разматрала је 22. фебруара Информацију о резултатима окончаних преговора о специјалном статусу Велике Британије у ЕУ, сматрајући да је транзициони процес кроз који пролази ЕУ од суштинског значаја за све земље које се налазе у процесу придруживања.

Узимајући у обзир подршку Владе Републике Српске процесу европских интеграција, констатовано је да је неопходно да све надлежне институције и академска заједница у Републици Српској интензивно прате све процесе у овом контексту.

Архива