Цвијановић: Влада неће учествовати у тијелима механизма координације док не буде поправљен

21.02.2016 Актуелно

„Ти су ставови из кабинета предсједника Владе Републике Српске достављени кабинетима и Драгана Човића и Дениса Звиздића, као припрема за тај састанак, али су игнорисани, и није сазван никакав састанак, иако је тако договорено, већ је одлука једноставно објављена“, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу поводом изјаве члана Предсједништва БиХ Младена Иванића.

Премијер Српске је у реаговању навела да Влада неће учествовати у тијелима механизма координације док се не поправи, јер је Влада тако већ одлучила, а тако ће одлучити и Народна скупштина Републике Српске, а њихов је проблем на нивоу БиХ што се не осврћу на ставове институција Републике Српске.

„То више уопште није наш проблем. Учествоваћемо онда кад се поправи оно што су тајно и погрешно направили, а поправке се морају вршити у консултацији с нама и једино уз наше институционално учешће, а не самоиницијативно од Савјета министара. Једноставно зато што институције на нивоу БиХ не могу доносити одлуке којим дефинишу позицију и учешће институција Републике Српске, већ то могу једино институције Републике Српске. Дакле, институције на нивоу БиХ нису нам надређене ни у једном сегменту, и та ствар је јасна“, поручила је Цвијановићева.

Она сматра да институције БиХ не могу одлучивати ни шта јесте, а шта није релеванто од оног што је Влада Републике Српске послала кроз своје коментаре, нити да ли нешто јесте или није аргументовано.

„Ми у Влади Републике Српске не радимо као падобранци. Код нас постоје процедуре, и оне се поштују. За нас су валидне само оне одлуке у чијем смо креирању и сами учествовали и на њих дали саласност. Могу једино поручити и Иванићу и осталима из Републике Српске који сједе у институцијама БиХ сљедеће: Ваш је проблем што вас нису обавијестили ни из кабинета Драгана Човића, ни из кабинета Дениса Звиздића да су коментаре добили“, нагласила је Цвијановићева.

Она је појаснила да је проблем и ако су их обавијестили, а они су то игнорисали.

„Проблем је и ако су им рекли да смо дискутовали о конкретним рјешењима, јер никада нисмо ни на једном састанку. Проблем је и то што, нажалост, након достављања коментара, није ни заказан тај састанак на којем би се дефинисала коначна верзија коју би прихватили сви нивои власти, већ је умјесто тога, одлука једноставно дата на објављивање“, истакла је премијер Српске.

Она је поручила да ако могу сами, нека ураде упитнике и пробају да формулишу заједничке позиције, без учешћа институција Републике Српске, нека сами усвоје пословнике тих радних тијела, ако могу, те нека иду и представе сами, ако могу, позиције институција Републике Српске, а да од њих нису добили званични став, као и нека кроз присусво замјеника предсједавајућег Савјета министара, који је Србин, супституишу, ако могу, 70 одсто институционалних надлежности које Република Српска има за провођење европских обавеза.

„Ја кажем да неће моћи и удариће у зид већ на првом кораку. Ви све то радите сами, ако можете, а ми ћемо само тражити да се провјери да ли је уставно и законито то што радите и зашто готова рјешења намећете институцијама Републике Српске, а нигдје ни у Уставу, ни у једном закону не пише да ви на то имате право“, додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је обавеза Владе Српске да од таквог понашања заштити институције Републике Српске.

„Дакле, учествовати нећемо док се људи који сједе у институцијама БиХ не науче да поштују ставове институција Републике Српске. Одлука се мора поправити, а то се може десити само уз наше учешће, што значи да опет не могу дјеловати сами.
Успут, поручила бих и да ти људи у институцијама БиХ не потцјењују превише ни Европљане. И кад то не кажу јавно, и њима је јасно да без нас ни ви, на нивоу БиХ, ништа нећете моћи сами. Изволите, па пробајте, ако мислите другачије“, поручила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада и изјаву Предсједништва БиХ прихватила, онда кад су уважени коментари институција из Српске, као и Реформску агенду, и то опет не „падобрански“, него кроз разговоре и преговоре представника свих нивоа власти.

Цвијановићева је додала да је Влада само усвајала што су они на нивоу БиХ прихватали, у Реформској агенди би и даље стајала обавеза „да приватизујемо Електропривреду и да се обавежемо на све оне глупости које су они прихватили“.

Према њеним ријечима, тако ће бити и са механизмом координације – прихватиће га када се уз учешће Владе Српске, а не њиховом добром вољом да нешто уваже, промијени накарадност коју је Савјет министара самоиницијативно дефинисао, а до тада неће учествовати, нити један државни службеник, нити један министар, нити предсједник Владе.

„Нажалост, с вама се не може разговарати на другачији начин и другим тоном. Ви језик институционалног комуницирања не разумијете, па морам да Вам све ово кажем на овај начин. Ви институције БиХ користите за своје политичке обрачуне, и то је евиденто на сваком кораку, а ми своје институције Републике Српске чувамо. Ми уопште немамо намјеру, како Ви и Ваше партијске колеге волите да кажете, да жмало галамимо, а онда све прихватимож“, рекла је Цвијановићева.

Људима из ПДП-а који тврде да неће бити сједнице Народне скупштине на којој ће се расправљати о механизму координаицје, Цвијановићева је поручила да су необавијештени.

„О томе ће се дискутовати половином марта. Прије тога ће се провести институционално, усаглашавање текста. Од резултата усаглашавања, зависиће и закључци Народне скупштине, а обје верзије су припремљене. Жао ми је што људе из ПДП-а опет нико није информисао, бар на нивоу БиХ, кад су већ одлучили да не комуницирају са институцијама Републике Српске“, додала је Цвијановићева.

Архива