Цвијановић: Српски министри у Савјету министара наносе штету Српској

14.02.2016 Актуелно

„Све је то речено, само Црнадак није схватио, па ћу додати пар појашњења. На примјер, Црнаткова прича како је у Колегијуму за европске интеграције задржана позиција предсједника Владе Републике Српске и како је задржан консензус при одлучивању је само безуспјешни покушај да се оправда што није испоштовао закључке институција Републике Српске“, истакла је Цвијановићева.

Као прво, рекла је премијер Српске, у првобитно дефинисаном саставу Колегијума, кроз улогу коју су имали предсједавајући Савјета министара и два ентитетска премијера била је заштићена улога Републике Српске с обзиром на чињеницу да Српска располаже са више од 70 одсто уставних овлаштења за провођење европских обавеза.

„У измијењеном концепту Колегијума, улога ентитетских премијера је сведена на ниво кантона и Брчко дистрикта, а улога ентиетских премијера приписана је и ‘великодушно додијељена’ замјеницима предсједавајућег Савјета министара. Оно што Црнадак не жели да разумије јесте чињеница да предсједавајући Савјета министара или његов замјеник, све и кад долазе из Реепублику Српску, не могу дјеловати у име Владе Републике Српске, већ то могу једино њени представници“, прецизирала је Цвијановићева.

Она је нагласила да све ово довољно говори о томе какав однос показују и Црнадак и његове колеге министри који долазе из Републике Српске.

„Осим тога, Колегијум је направљен по узору на такозвани Државни одбор за инвестиције који су већ раније оспорили и Влада и Народна скупштина Републике Српске, управо због девијације да о стварима које су у надлежности ентитета главну ријеч воде предсједавајући Савјета министара и његова два замјеника“, појаснила је Цвијановићева.

Ако су жељели да ствар у вези са механизмом координације успије и да сваки ниво власти дјелује у складу са својим овлаштењима, зашто су онда, упитала је Цвијановићева, на Колегијум за европске интерације примијенили концепт који је већ раније оспорен у формирању неког другог тијела?

„Што се тиче начина одлучивања и ту је направљена суштинска измјена, али и грешка, јер се умјесто општег консензуса садашњом Одлуком, коју је усвојио Савјет министара, предвиђа консензус присутних. Намјера је јасна, они у ствари знају да Српска не може учествовати у нечему што је већ с аспекта уставних надлежности оспорено, па ће онда одлучивати консензусом присутних, избацујући из тог процеса било какав утицај и улогу институција Републике Српске“, упозорила је премијер Српске.

„То су јефтини трикови ‘сарајевске кухиње’ коју смо већ виђали кроз слична рјешења када смо се бавили дефинисањем неких других питања, само им то до сада није пролазило. Сада, нажалост, пролази превише лако. Црнадак, као ни његове колеге из Савјета министара, није навео зашто је спорна одлука о систему координације, коју је тајно усвојио Савјет министара, уопште добра по Републику Српску већ се по инерцији труде да оправдају и бране све што раде њихови сарајевски ментори. На тај начин, они су директни учесници у наношењу огромне штете Републици Српској“, истакла је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Архива