Цвијановић: Приступити крајње опрезно преговорима о адаптацији ССП

15.02.2016 Актуелно

„То ће са приходовне стране значити велики минус, негдје од 50 до 80 милиона КМ губитака по том основу. То је, свакако, отежавајућа околност за наше пољопривреднике“, рекла је Цвијановићева новинарима у Лакташима.

Она је подсјетила да је Влада Српске већ у неколико наврата анализирала ситуацију у вези са техничком адаптацијом ССП и редовно је обавјештавала Савјет министара БиХ и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ о својим закључцима, знајући да ће они водити те преговоре.

„Ми реагујемо сваки пут када препознамо елементе преношења надлежности, али људи из Савјета министара, поготово из Министарства које води /Мирко/Шаровић, скоро су нам одржали лекцију и рекли да је све што је везано за царинску политику и тарифе надлежност БиХ, а не ентитета. Па ево, позивам их да донесу мудру одлуку, нека објасне ако кроз преговоре не прођу на мудар начин“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је обавеза Владе Српске била да их упозори о томе да воде рачуна шта раде, јер је пољопривреда надлежност ентитета и да воде рачуна о подјели надлежности када је ријеч о различитим инспекцијским службама и органима који морају да дјелују по питању увозно-извозне политике.

Цвијановићева је рекла да се у томе види и једна опасна политика која иде у правцу искључивања Републике Српске из свих процеса.

„Ако неко дође и каже ‘ми водимо преговоре и царинска политика је у надлежности БиХ’, не води се рачуна да би подршка томе требала доћи са нивоа ентитета, јер су ентитети ти који су надлежни за одређене области и трпе због промјене царинске политике која се настоји увести у трговинском режиму између БиХ и ЕУ“, истакла је Цвијановићева.

Она је то образложила тиме да ће либерализација коју налаже измијењени трговински режим значити и губитак за ентитете, наглашавајући да се требало са више искрености приступити том процесу.

Премијер Српске навела је да се нешто слично дешавало и са механизмом координације, гдје су стално искључивани ентитети, те поручила да то неће тако моћи.

Цвијановићева је поновила став Владе Српске да није било потребно то што се тражи адаптацијом ССП-а и да је нешто што иде у прилог само ЕУ, односно њеним чланицама, а да ће то бити ударац за домаћу привреду.

Она је подсјетила да је Македонија закључила ССП прије Црне Горе и Хрватске, али да још 10 година чекају да добију статус кандидата, а да се то не дешава.

„Не желим да покварим данашњи дан у којем је БиХ поднијела апликацију за чланство, али превише познајем процес у свим његовим микрокорацима да знам да је то само добра порука, а иза тога нема ничега ако нема конкретних резултата“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ниједно питање није завршено до краја, а Реформска агенда је нешто на чему ће се наставити радити.

„О ССП почињу званични преговори, биће то дуг пут и неће бити јединственог става. У вези са механизмом координације смо страшно преварени, настао је неред на унутрашњем плану. Не постигнете споразум о механизму координације зато што сте одлучили да не координишете, већ намећете. То је апсурд“, рекла је Цвијановићева.

Архива