Цвијановић: Мјере лакше спровести уз подршку ММФ-а и Свјетске банке

03.02.2016 Актуелно

Она је рекла да се мјере спроводе и у јавном сектору и када је ријеч о статусу јавних предузећа, додавши да је у питању низ области које би владе свакако морале да предузимају са или без ММФ-а и Свјетске банке.

„Када то кажем мислим на цијели низ прописа који морају да постану спроводиви и модерни с аспеката функционисања свијета данас и савремене економије“, рекла је Срни Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да је на састанку са представницима ММФ-а и Свјетске банке идентификован низ помака.

„Ако смо ми идентификовани као неко у кога вриједи улагати и давати подршку за реформе онда морамо бити задовољни због тога“, истакла је она.

Она је нагласила да је на данашњем састанку са представницима ММФ-а анализирана једна по једна ствар.

„Морам рећи да су представници Међународног монетарног фонда заиста изразили задовољство чињеницом да смо ми, као двије ентитетске владе, предано радили на свим овим условима, да смо завршили Закон о раду и Закон о стечају, које су они оквалификовали као веома битне за унапређење пословног амбијента и климе“, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да су заједно са представницима ММФ-а утврђени рокови, који ће бити помјерени.

„Тражили смо одређена одступања по питању рокова и објаснили зашто је то важно с обзиром да су двије ентитетске владе ушле у процес међусобног усклађивања одређених прописа“, рекла је премијер Републике Српске.

Она је објаснила да су представници ММФ-а апсолутно разумјели и рекли да је сасвим реално да се одређени рокови са три мјесеца сада помјере за пола године.

„Тако ћемо добити конкретније прописе који ће бити на снази у оба ентитета. Дакле, то су активности које је овдје поздравио ММФ“, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске наводи да су буџети у БиХ, у регији, али и неких развијенијих земаља данас суочени са истим изазовима и да свима треба новац и више ликвидности.

„Ми ту нисмо ништа посебно специфични, али оно што јесте добро и што су поздравили ММФ и Свјетска банка јесте да ми као два ентитетска премијера наступамо заједно и то је можда једина права новост у односу на оно што смо до сада имали у оквиру БиХ“, каже Цвијановићева, која у Вашингтону борави са премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем.

Цвијановићева је додала да су разговори које два премијера обављају прије заједничког наступа нешто што заслужује и похвале.

„Ми смо у константној комуникацији, све су ове мјере заједнички дефинисане, а сами смо иницирали и мјере око усклађивања наших прописа“, истиче премијер Српске.

Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић изјавио је да на данашњим разговорима са представницима Међународног монетарног фонда у Вашингтону није поднесено писмо намјере и да је до тога још дуг пут.

„Разговарали смо о њему, о томе још треба разговарати и у БиХ“, рекао је Новалић и најавио посјету представника ММФ-а БиХ.

Архива