Београд: Пријем поводом 24 године од проглашења првог Устава Српске (ВИДЕО)

28.02.2016 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је Република Српска идеја слободе српског народа кроз вијекове.

„Та идеја је увијек подразумијевала да Срби имају своју државу. Нема слободе без државе и то су Срби кроз историју научили веома добро“, рекао је Додик у Београду на пријему поводом прославе Дана Републике Српске и 24 године од доношења првог Устава Српске.

Он је истакао да борба српског народа за слободу никада није била борба да други буду неслободни.

„На тим идејама настала је и Република Српска, која је приликом распада бивше Југославије била ту. Други су сматрали да не треба да буде формирана, а када је већ формирана и када је показала да може да изнесе рат, тешко вријеме примјене мировног споразума и послијератне изградње, онда су покушали да јој кажу да је случајна“, навео је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска упорно показивала своју способност да егзистира, да изађе из тих тешких времена још јача, јер је у бази њеног формирања искључиво тежња српског народа за слободу.

„Република Српска није настала да би други били неслободни. Република Српска је данас мјесто слободе за све људе различитих вјера и нација који прихватају и желе да у њој егзистирају и граде свој живот“, рекао је Додик.

Пријем је благовсловио патријарх српски Иринеј, а присуствовао је и предсједник Србије Томислав Николић. Његова светост патријарх српски Иринеј пожелио на пријему да Република Српска напредује на темељима које је поставила, да оправда жеље цијелог српског народа, а посебно народа у Републици Српској.

Он је истакао да је данашњи дан велики и значајан, не само за Републику Српску, већ и за Србе и Србију.

„То је дан када се сећамо важног датума када је постала, а надамо се Божијој помоћи, и опстала Република Српска, дан када је своје постојање засновала на закону, на Уставу“, рекао је патријарх Иринеј на пријему.

Он је истакао да је Република Српска настала благословом Божијим и жељом већинског српског народа и да почива на праву и правди.

Свечани пријем можете погледати ОВДЈЕ.

Архива