Вишковић: Не постоји план за рушење опозиције

17.01.2016 Актуелно

Коментаришући оптужбе из тзв. Савеза за промјене да је власт кренула у обрачун са опозицијом „монтирајући им судске процесе“, Вишковић је нагласио да се власт залаже за правну државу и за рад институција система, те да одговара свако ако се огријешио о закон, било да припада власти или опозицији.

– То што говори опозиција је политиканска прича која за нормалног човјека нема никакву тежину, нити логику – рекао је Вишковић за Еуроблиц.

Вишковић је додао да нема никакве потребе за пријевременим изборима у Републици Српској, јер постоји стабилна скупштинска већина и власт, а институције система функционишу.

Он је истакао да из практичних разлога у Службеном гласнику још није објављена одлука о референдуму о раду правосуђа у БиХ, те да се дало довољно времена онима који су вршили притисак на Српску како не треба референдум, већ да треба дати шансу разговорима и структуралном дијалогу.

– Један од значајнијих тестова на том путу је и закон о Уставном суду БиХ, који је у процедури у Парламенту БиХ. Све то ће нас опредијелити када и шта ћемо урадити – напоменуо је Вишковић.

Према његовим ријечима, реалан оквир за одржавање референдума и о питању правосуђа БиХ и о питању одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике је март или април.

Вишковић је најавио да ће коалиција СНСД, ДНС и СП заједно изаћи на локалне изборе, те да је начелно договорено да СНСД има кандидате за начелнике у више од 40 локалних заједница, ДНС у у њих 12, а СП у шест или седам.

Архива