Српска обиљежава Дан Републике и Крсну славу!

09.01.2016 Актуелно

Литургији присуствују предсједник Републике Милорад Додик, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске, народни посланици, те представници Српске у заједничким институцијама БиХ.

Централна прослава Дана Републике Српске и свечана академија под називом „Завјет слободи“, биће одржани у спортској хали „Борик“ у Бањалуци, у 13 часова.

Испред Храма Христа Спаситеља, патријарха Иринеја, дочекао је велики број вјерника.

Како је најављено, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић на Аеродорому Бањалука дочекаће у 11.15 часова делегацију Владе Србије са премијером Александром Вучићем на челу.

Предсједник РС Милорад Додик у 15 часова, у Административном центру Владе РС, организује традиционалне пријеме за представнике законодавних, извршних и правосудних органа и институција РС, представнике РС у заједничким институцијама БиХ, представнике вјерских заједница, запослене у области науке и културе, привреднике, представнике борачких организација, спортисте, студенте, награђене ученике и медије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је задовољан чињеницом да у Српској постоји консензус да се 9. јануар и даље обиљежава као Дан Републике.

„Познато је да су српски представници упутили Приједлог закона о Уставном суду БиХ, који је требало давно да буде разматран. Ако буде одбијен, поново ће се окупити политички лидери и мислим да ће бити упућен захтјев да представници из Српске у заједничким институцијама БиХ престану са радом све до момента усвајања тог закона“, рекао је Додик.

Поводом Дана Републике Српске, у организацији Младих социјалдемократа јуче је у 30 градова и општина Српске организована акција под називом „Српска и даље слави.“

Током акције, грађани су могли потписати разгледнице упућене страним судијама у Босни и Херцеговини као и Високом представнику. Грађани су скоро једногласно поручили судијама и високом представнику да се не мијешају у унутрашње ствари Босне и Херцеговине.

Грађани у преко 30 градова и општина у Републици Српској данас су послали око 10.000 разгледница са порукама високом представнику у БиХ Валентину Инцку и Уставном суду БиХ. Сви су једногласни у поруци да ћемо Српску и даље славити.

Поводом Дана Републике у Бањалуци је јуче одржана и сједница Сената Републике Српске, положени су вијенци на споменике погинулим борцима у свим градовима и општинама Републике Српске, а додјељено и 20 одликовања.

Дан Републике Српске ове године обиљежава се, након што је Уставни суд БиХ донио одлуку да је неуставан дио Закона о празницима Српске који прописује да се тај празник прославља 9. јануара. Званичници Републике Српске одбацилу су одлуку Уставног суда, поручивши да ће Српска наставити да слави свој рођендан.

Српска је основана 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

Свим грађанима Републике Српске честитамо 9. јануар, Дан Републике и Крсну славу Свети Стефан.

Архива