Предсједник Српске одликовао заслужне појединце и институције

08.01.2016 Актуелно

Честитајући одликованима, Додик је поручио да је урадити добро дјело и бити примјећен циљ свих у животу.

„Они који чине добра дјела у њих уносе оно што највише могу – креацију, љубав, истрајност, жељу да то учине. Тако сте и ви, заједно са многима који су раније одликовани, примјећени са становишта оног што сте учинили и дали сте несумњив допринос Републици Српској“, рекао је Додик на церемонији додјеле одликовања која је одржана у Палати Републике.

У име одликованих, предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић изразио је захвалност предсједнику Републике на одликовањима.

„Одликовања имају посебну тежину и значај јер долазе од предсједника Српске поводом Дана Републике, а за допринос развоју Републике Српске, посебно имајући у виду да је у посљедње вријеме Република Српска изложена снажним притисцима, да се покушавају урушити њене институције, одузети њене надлежности, симболика и симболи“, рекао је Ђурић и поручио да је то разлог да сви још више стану у одбрану Српске.

Извршни директор „Булгартабак холдинга“ из Софије Венцислав Златков Чолаков подсјетио да је ова компанија прије двије године започела са улагањима у Фабрику дувана Бањалука, која је обновила производњу и извози производе у Азију, али и регион.

„У извоз иде више од 75 одсто производа. Тренутно запошљавамо више од 370 људи“, рекао је Чолаков.

Директор Ургентног центра Клиничког центра из Ниша Миодраг Лазић, који је био ратни хирург на подручју Источног Сарајева, рекао је да му је част што је био дио величанствене епопеје српског народа за опстанак.

„Добити одликовање након 20 година значи да сам урадио нешто велико по чему ме памте“, истакао је Лазић.

Орденом части са сребрним зрацима одликовани су бивши члан америчког Конгреса из Охаја Боб Мекјувен и амерички новинар Дејвид Бајндер.

Предсједник Српске је Орденом Његоша првог реда одликовао извршног директора „Булгартабак холдинга“ из Софије Венцислава Златкова Чолакова, предсједника групације „Металега“ из Италије Гвида Дуза и постхумно Славка Пановића из САД.

Орденом Његоша другог реда одликовани су Сјеверно-америчко друштво за српске студије из САД, предсједник Привредне коморе Републике Српске и директор грађевинског предузећа „Крајина“ Борко Ђурић и постхумно професор Ристо Козомара.

Додик је Орденом Његоша трећег реда одликовао бањалучког новинара Славишу Сабљића и члана Научне фондације „Тесла“ и Академије „Такони“ Сема Мејсона.

Орденом крста милосрђа одликовани су Савез за ријетке болести Републике Српске, директор Ургентног центра Клиничког центра Ниш Миодраг Лазић и начелник Клинике за гастроентерологију и хепатологију Војно-медицинске академије Београд Радоја Додера.

Медаљом заслуга за народ одликовани су Подкарпацки модул пумпа високе ефикасности из Пољска, градоначелник пољског града Кијелце Војћех Лубавски, професор на Шчећинском универзитету из Пољске Јулија Сиенкиевич, репрезентативке Србије у кошаркаши Саша Чађо и одбојци Бранкица Михајловић, атлетичарка Републике Српске Лусија Кимани и пуковник Војске Републике Српске и књижевник Миленко Аврамовић.

Свечаности додјеле одликовања присуствовала је премијер Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади Српске.

Архива