Додик: Мир, стабилност и сарадња су поруке послате 9.јануара

12.01.2016 Актуелно

Додик је рекао да је, такође, једна од кључних порука уважавање постојећег уставног поретка.

„То је и добра сарадња Републике Србије и Републике Српске коју нико не може да оспори. И поштовање мира у региону“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да ће се и наредних година 9. јануар славити као дан Републике Српске.

„Уставни суд чини девет чланова: двоје Срба, двоје Хврвата, двоје Бошњака и три странца, а одлуке се доносе већински. Иначе, увијек све одлуке доносе Бошњаци и странци“, нагласио је Додик, додајући да се годинама ради на докидању вриједности Српске.

Према његовим ријечима, чињеница је да је Република Српска формирана 9. јануара 1992. године, када није било рата, прије оружаних сукоба.

Додик је нагласио да је крсна слава Републике Српске не би требало да буде проблем ни муслиманима ни Хрватима, који су, како каже, увијек позвани и никад нису били дискриминисани.

„Обиљежавање крсне славе је било изван процедура прославе. Ово што се тиче Дана Републике сте могли да видите на академији – то није обиљежављање славе. То је била прича о празнику, историји. Крсна слава је обиљежена након пријема“, истакао је Додик.

Како је рекао, странци у БиХ нису неопходни и не мора све на постојећи начин да функционише.

„БиХ је немогућа земља. Концепт на ком је БиХ настала као посљедица Југославије је немогућ“, напоменуо је предсједник Српске.

Додик је рекао да мисли да би било интересантно да се референдум у Републици Српској о суду и тужилаштву БиХ одржи на прољеће, можда крајем априла.

Уставни суд Босне и Херцеговине прогласио је крајем 2015, неуставним Дан Републике односно дио Закона о празницима Републике Српске и наложио Народној скупштини РС да измијени спорне одредбе.

„БиХ је морање, није ни жеља ни љубав“

Милорад Додик је рекао да је БиХ државна заједница, а државне ингеренције на свим нивоима имају Српска и Федерација БиХ.

„БиХ је морање, није ни жеља ни љубав. Овде се ради о суштини – БиХ је сложена државна заједница и само тражим оно што је уставом написано“, нагласио је Додик.

Додао је да БиХ не може постојати историјски гледано и да је она стратешка грешка 1995. године.

„Моја држава су Република Српска и Србија, а БиХ је мјесто гдје морам да живим“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Државна агенција за истраге и заштиту је намјештена да буде координација и не може да врши претресе на територији РС ако за то не постоји договор.

„Ја сам раније био богатији него што сам сада. Та прича је само за народ. Ја да се бојим рекао бих: Ево вам шта хоћете. То би била реакција човека који се боји. Не осјећам се одговорним јер немам кривицу“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање зашто не комуницира са српским чланом Председништвом БиХ Младеном Иванићем, Додик је рекао да је комуницирао са њим, али, како каже, беспотребно.

„Иванић је конформиста који ради то што ради и предсатвља то како хоће. Рекао сам да је беспредметно разговарати са човјеком који ништа не може да уради за Републику Српску“, нагласио је Додик.

Подсјећајући на британску резолуцију о Сребреници, која није изгласана у Савјету безбједности ветом Русије, Додик је рекао да је требало да БиХ о томе донесе заједнички став а то није урадила.

Архива