Додик у Скопљу: Свети Сава учинио да Срби имају идентитет

27.01.2016 Актуелно

Он је рекао да је чињеница да је Свети Сава код Срба и симбол за слободу којој је српски народ увијек тежио, освајао, са огромним губицима кроз историју, али никада није тежио и борио се за слободу да би други били потлачени и никада није желио неслободу за друге.

„То је једино што нам треба. Томе нас је учио Свети Сава који код Срба има незамјењив значај, наш праотац, човјек који је учинио све да Срби имају свој идентитет, знајући да ће развој Цркве, просвјете, језика и писма осигурати наш идентитет кроз историју“, нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да је Република Српска, која је настала у процесу распада бивше заједничке земље, резултат народног хтијења и борбе за слободу људи са тог простора, Срба који су хтјели слободу да не би били потлачени.

Он је истакао да је зато Република Српска данас окренута разумијевању, довољно широка да прихвати све друге различите, који желе да живе слободно, без икаквих ограда, забрана или условљавања.

„Ми нисмо уперени против било каквог дјеловања и жеље да некоме наметнемо наша права и мишљење, али смо спремни да се за наша права, која су несумњиво дио међународног права оличеног кроз Дејтонски мировни споразум, истрајно боримо свим политичким и правним средствима. Република Српска ће живјети и нема начина да буде укинута. Република Српска може само да буде сигурност и за оне који нису Срби да ће на том простору трајно владати мир, јер желимо да у регионалном смислу управо то обезбиједимо“, истакао је Додик.

Он је навео да трајно опредјељење остају оријентације европског стандарда, начина размишљања и живљења.

„Европски процеси данас не изгледају као прије десетак година у Републици Српској и БиХ. Ми желимо само једно – да у тим процесима Република Српска буде фактор, да буде виђена, да не буде заобиђена – ни мање ни више од онога што је наше уставно правно“, поручио је Додик током академије у скопском „Новиот стар театру“.

Он је нагласио и да Република Српска јесте и све више ће бити синоним за слободу којој тежи српски народ, ма гдје био.

„Ми смо нашу борбу за уставну позицију српског народа и Републике Српске у БиХ завршили. Ми се бавимо реализацијом наших права наше слободе и онога што је заједнички интерес свих“, навео је Додик.

Додик је захвалио македонском предсједнику Николи Груевском за поруке разумијевања и схватања, као и жеље да се заједно гради будућност.

„Слобода је нешто што нас окупља и данас овдје, слобода да се наша српска национална заједница окупи у оквиру Републике Македоније, слободно изрази свој идентитет, мишљење, став, слободно се политички организује, сарађује са институцијама државе у којој су грађани. Поносан сам што данас овдје могу још једном да изразим пријатељство према овој земљи и народу. Хвала Македонији што је имала разумијевања да Светог Саву уврсти као национални празник. Нека живи Република Македонија и српски народ у Македонији и гдје год био“, поручио је предсједник Српске.

Архива