Додик: Референдум о правосуђу биће одржан у марту или априлу

12.01.2016 Актуелно

Додик је навео да је раније било разговора са представницима власти у Београду о референдуму и да су добијене сугестије да се он не одржи.

„Имамо најбоље односе са Србијом, чије власти, за разлику од ранијих периода, не говоре да нешто морамо да урадимо, већ дају сугестије и њихова виђења и кажу да радимо како ми мислимо да треба“, рекао је Додик за ТВ Пинк.

Сугестија из Београда је, како је признао, једна од најснажнијих које је добио, а оне из Европе је окарактерисао стереотипом који не прихвата.

Додик је рекао да су сва процедурална питања завршена око референдума и да се само бира дан који је најбољи за његово одржавање.

„Референдум ће се одржати. Сви процедурални поступци су завршени, бирамо дан који је набољи, март или април“, рекао је Додик и напоменуо да је Република Српска на мети већ дуго и да је упорно настојање да се уруши ауторитет људи који воде њене институције, па и самих институција, а све са циљем дестабилизације Српске и унитаризовања БиХ.

То се, према његовим ријечима, најбоље види из одлуке Уставног суда БиХ о неуставности Дана републике.

„Никада се није одустало од демонтаже Републике Српске, то је само било питање када ће доћи на дневни ред. Уставни суд има девет судија, од којих су тројица странци и шест домаћи. Ту већину против Републике Српске увијек чине три странца и два Бошњака и тако је било и у вези одлуке о Дану републике“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Скупштина Српске већ рекла да не жели да реализује одлуку Уставног суда, јер ће уколико се промијени датум бити промењен и карактер Републике Српске.

Опозиција је, према његовим ријечима, против референдума о суду и тужилаштву БиХ, који су противуставно створени одлукама високих представника, јер је подлегла атмосфери коју су креирали странци.

Они који доприносе централизацији БиХ су издајници

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да му је циљ да се у БиХ сачува мир, али да није спреман да политички напусти концепт Републике Српске и њене аутономије у оквиру БиХ, а чему је, како је рекао, склона опозиција у Српској.

Додик је рекао да се власти Републике Српске боре за јачање своје аутономије, док се Сарајево бори за централизацију, додајући да се они из Српске који доприносе централизацији могу назвати издајницима.

„Ако допринесете тој централизацији и укидању аутономије Републике Српске и њених надлежности, шта друго чините него издају“, рекао је Додик за телевизију „Пинк“.

Он је појаснио да је проблем са опозицијом у Републици Српској настао након избора, који су јој омогућили да има довољно капацитета да уђе у власт на нивоу БиХ, гдје је и /лидер СДА/ Бакир Изетбеговић.

„У том опозиционом блоку има доста људи који су фер и коректни, али руководства која су пристала да рјешавају неке централистичке позиције у БиХ представљају проблем“, нагласио је Додик.

Он је као примјер навео чињеницу да је Уставни суд БиХ недавно донио одлуку којом је укинуо Дан Републике, а људи из Републике Српске који сједе у заједничким институцијама су повећали финансирања тог суда, што је апсурдно и неприхватљиво.

„Ако немате процедуре и стављате у позицију надређености органе БиХ који то по закону и Уставу нису и извршите упад у Станицу полиције у Новом Граду без разлога, претресете и ставите наше полицајце на страну, ви показујете шта хоћете“, рекао је Додик.

Он истиче да би јединство у борби за очување Српске била одлична прича и да би волио да сви иду ка том циљу, али да постоје политичари који не могу да издрже никакву врсту притиска и да досљедно слиједе концепцију јачања и чувања Републике Српске.

„Да ли било гдје у свијету постоји аутономија која је саму себе укинула? Наравно да не постоји. Све аутономије су касније ушле у неки облик самосталности и никада нису саме себе укинуле. Зашто ми сами себе да укидамо?“, упитао је Додик.

Осврнувши се на чињеницу да из Сарајева често долазе похвале на рачун опозиције у Републици Српској, Додик је рекао да Изетбеговић мисли да тиме њима чини услугу, али у ствари тако „отвара очи многим људима у Српској“.

Постоји реална опасност од тероризма у БиХ

Предсједник Српске Милорад Додик оцијенио је да постоји веома реална опасност од тероризма у Босни и Херцеговини, у којој расте број вехабија.

Он је на ТВ Пинк пренио податак обавјештајне заједнице, додајући да се не ради само о подацима из БиХ, да је 3.400 становника БИХ према обавјештајним оцјенама процијењено да може спровести терористичке акције.

Око 500 људи, према његовим ријечима, већ су пришли Исламској држави, а неки од њих се сада и враћају у БиХ.

„Устајемо и лијежемо са бригама о томе“, рекао је Додик истичући да су политички услови у БиХ за ширење вехабизма основни проблем.

Он је указао да су многи покушали да сакрију да је убиство полицајца у Зворнику био терористички акт. Такође је навео да је од рата па до сада у БиХ изграђено 1.100 џамија, и да је у самом Сарајеву драматично повећан број џамија.

„Само у новом дијелу Сарајева имамо џамију коју је саградио принц из Саудијске Арабије, а у којој се окупљају вехабије“, указао је Додик.

На Илиџи и у другим дијеловима Сарајева саудијски инвеститори граде станове за људе из арапског свијета, а ако дођу, сматра Додик, то ће промијенити карактер БиХ.

Он је истакао да многе вехабије већ можемо видјети у јавним службама и да никада не можете бити сигурни на који ће начин дјеловати.

Према његовим ријечима ти спавачи су најопаснија прича која постоји на овом простору.

Архива