Додик: Прича о презадужености Српске пренадувана

10.01.2016 Актуелно

Он је навео да су задужења за ауто-путеве, болнице и друге пројекте нешто сасвим друго, али да су и она на дугорочној основи са веома повољним аранжманима.

Додик је подсјетио да, иако је систем обрачуна код задужења у Федерацији БиХ сасвим другачији у односу на Српску, ипак се покушава приказати да је у том ентитету боља ситуација.

„Желимо им све најбоље, али нека нас оставе на миру. Ми живимо у доста сложеним условима, али показујемо способност да наша економија расте. Суверено управљамо нашим финансијским системом и институцијама, па самим тим и задужењима“, рекао је Додик новинарима у Брчком.

Он је истакао да је Република Српска показала способност и у времену када су ММФ и друге међународне финансијске институције тјерали „много озбиљније земље да уђу у тзв. кресање плата и пензија“.

„Ми смо и тада остали на нивоу и одржали се, а сада смо пензије пренијели на трезор, што значи да ће се осигурати додатна гаранција за исплату“, рекао је предсједник Српске.

Додик је навео податак да је, због стечаја и низа других разлога број пензионера у Републици Српској у посљедњих седам-осам година повећан чак за 50.000, а да је пензија и у таквим условима у просјеку порасла.

„Крајње је вријеме да уђемо у реалан однос, јер ако неко хоће да види лоше ствари, може да прича о њима данима, јер немогуће је да Република Српска има толико проблема, а да је на овакав начин славе од Новог Града до Требиња, гдје је изашло на хиљаде аутомобила са заставама што је веома импресивно дјеловало“, навео је Додик.

Он је рекао да се љубав према Републици Српској такође видјела данас у Брчком, а јуче у Бањалуци.

Према његовим ријечима, оне који лоше причају о Републици Српској, љути и гура у неку врсту мржње чињеница да велики број грађана воли Републику Српску.

Архива