Додик: Називање Савјета министара БиХ владом је национална издаја

14.01.2016 Актуелно

Додик је нагласио да народ у Републици Српској мора да зна да опозиција тиме што Савјет министара третира владом БиХ крши Устав БиХ, јер тамо пише да је Савјет министара помоћни орган Предсједништву БиХ.

„Ако су спремни да изврше националну издају на овај начин, као што то ради Црнадак рушећи Устав и промовишући Савјет министара као владу БиХ, онда је све што они кажу о мени сасвим небитно“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према Додиковим ријечима, ако један недорасли српски министар Савјет министара назове владом, онда су Република Српска и овај народ у дебелом проблему.

„Онда је Дејтонски споразум готово у безизлазној ситуацији, јер БиХ није ни предвиђена да има владу нити је предвиђена да на унутрашњем плану буде држава“, објаснио је Додик.

Он је додао да је на сцени борба за политичко питање и статус Републике Српске, те да је ријеч о превари опозиције у којој она напада власт у Српској и по Бриселу шири лажи о Српској.

„Остаћемо до краја на ономе што је Република Српска и њена дејтонска позиција. Република Српска је држава која има све ингеренције за унутрашња питања, а БиХ је предвиђена да буде државна заједница два ентитета и три конститутивна народа“, поручио је Додик.

Коментаришући изјаве Игора Црнатка упућене данас на рачун предсједника Српске, Додик је рекао да је Српска имала највеће проблеме када је Црнадак био замјеник министра одбране, јер су тада пренесена највеће надлежности у вези са питањем војске.

Додик је додао да коначан обрачун са опозицијом значи да ће се политички обрачунати са ставовима као што је Црнатков да је Савјет министара влада, те да ће остати у политичкој борби за БиХ као сложеном државном заједницом у којој доминанту улогу имају ентитети, а не заједнички ниво.

Предсједник Српске је рекао да представници Републике Српске у заједничким органима нису спријечили доношење резолуције о Сребреници, што је било веома важно.

„Било је веома важно да и Србија и БиХ имају став, а члан Предсједништва БиХ Младен Иванић није хтио да закаже сједницу Предсједништва и затражи изјашњавање. Остало је да БиХ нема став, што је опасно. Ми смо тражили да БиХ има став, а није могла имати други став него да одбије такву резолуцију“, додао је Додик.

Архива