Додик: Турбуленције које је Српска пребродила 2015. можда су најјаче од њеног настанка

02.01.2016 Актуелно

– Русија никада није тражила никакав уступак за подршку коју нам је несумњиво давала, и ја то поштујем.Турбуленције које је Република Српска пребродила током 2015. године можда су најјаче од њеног настанка. „Нападнута“ је и споља и изнутра, па се неминовно намеће питање да ли Република Српска може да издржи ударе, каже Додик.

Говорећи о 9. јануару и прослави Дана Републике, предсједнок Додик изјавио је да је Српска 9. јануара формирана као држава и да ће наставити легитимно да гради свој државотворни карактер и јача своју аутономију.
– У вези са прославом Дана и крсне славе Српске постоји консензус свих политичких странака у Српској, и оних у Влади и оних у опозицији, што је добро, и што говори о томе колико је то важно за Српску.

– То није питање одмјеравања моћи ни снаге, него је ријеч о покушају редефинисања и представљања историје на други начин, истакао је Додик и додао да Српска није производ рата, нити геноцида, као што Сарајево хоће да јој подметне, те подсјетио да је Српска формално настала 9. јануара, односно неколико мјесеци прије оружаних сукоба и израз је воље народа у БиХ у моменту распада бивше СФРЈ.

Предсједник Српске је такође истакао да српски народ има добро искуство са Русијом, која никада није тражила никакав уступак за подршку коју је несумњиво давала Републици Српској, и да се то мора поштовати.

– С друге стране, имамо Запад који и дан-данас тражи да се одрекнемо неких наших националних позиција, па и саме Републике Српске, јер је то, по њима, неки пут којим треба да идемо. У суштини, они се вјежбају на нама, не уважавају реалност и не чују оно што ми говоримо, додао је Додик.

Нагласио је да је политика Републике Српске и даље везана за европске интеграције, али да Српска није спремна да се одрекне сарадње са Русима.

Говорећи о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да се процедуре остварују својом динамиком, да је завршена одређена фаза на нивоу правосуђа и да још треба да се потврди и објави у Службеном гласнику.

– Постоје притисци да референдум не буде одржан, прије свега, од међународног фактора, високог представника, који брани насиље које је сам спроводио, те оцијенио да ће доћи вријеме када ће све те њихове одлуке морати да се ревидирају јер су неодрживе, противне међународном праву и Уставу БиХ и против воље народа, појаснио је Додик.

– Правосуђе у БиХ није предвиђено Уставом БиХ и Дејтонским споразумом. Високи представник БиХ дужи низ година спекулише са међународним правом, погрешно га тумачи и користи своју позицију, моћ, да то презентује земљама, које то лако прихватају, без увида у право стање ствари, како би заштитио своју позицију, нагласио је  Додик.

Предсједник Републике Српске каже да ништа није урађено у складу са прописима.

– На нивоу БиХ могу да се уводе нове надлежности искључиво споразумом страна, а те стране су дефинисане Дејтоном, и то су Републике Српска и Федерација БиХ. Дакле, БиХ није страна, она је нека изведеница, она је нешто што може, а не мора бити. Она је оно колико се ове двије стране договоре, и ништа друго, закључио је предсједник Српске Милорад Додик у интервјуу за Спутњик.

Архива