Цвијановић: Опозицији не одговарају било какви избори

20.01.2016 Актуелно

„Они би најрадије да избјегну и долазеће локалне изборе, па су им и странци настојали помоћи идејом да се пролонгира мандат постојећих локалних скупштина и начелника за двије године до наредних општих избора 2018. године“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да опозиционари читају исте анализе и анкете као и представници владајуће коалиције, и знају да никад нису лошије стајали, те истакла да неки, најгласнији међу њима, не би били у стању ни да поново добију посланички мандат и тачно знају колико би начелничких позиција у општинама били у стању да задрже.

„Они не желе изборе, већ неред и галаму, јер знају гдје им је мјесто након крајње неспособности коју су показали на локалном нивоу и подаништва које су показали у Сарајеву“, нагласила је Цвијановићева.

На питање да прокоментарише најаву опозиције да ће бојкотовати рад у скупштинским одборима ако дође до смјене Миланка Михајлице са мјеста предсједника скупштинског Одбора за безбједност, Цвијановићева је напоменула да је све то већ виђено – и бојкот Народне скупштине Српске и њихове шетње и изласци са сједница и чупање микрофона.

„Баш као што је виђено и то како ти опозиционари након засједања Народне скупштине трче у амбасаде да однесу скупштинске закључке и исплачу се на рамену понеког амбасадора, обично оних који се јеже и на помисао о Републици Српској“, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, да је господин Михајлица, као предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Српске, био вођен професионализмом, а не политиканством, он би поздравио акцију МУП-а умјесто што је ширио лажи о томе како су починиоци припадници личног обезбјеђења предсједника Републике и предсједника Владе, и сасвим другачије би се понашао кад је тај исти Одбор расправљао о упаду Сипе и претресу полицијске станице у његовом Новом Граду.

„Било како било, институције Српске ће наставити да раде и обављају своје задатке као и до сада, без обзира на то шта ће радити опозиција“, категорична је Цвијановићева.

Говорећи о захтјеву опозиције да оставку поднесе министар унутрашњих послова Драган Лукач и Влада Српске након што је ухапшена група специјалаца због почињеног разбојништва и пљачке, Цвијановићева је напоменула да је управо МУП Српске расвијетлио тај случај и похапсио починиоце, при томе „чистећи“ и сопствену структуру.

„Ако је негдје постојала политичка одговорност и ако је неко требало да оде, онда је то Савјет министара након покушаја атентата на премијера /Србије Александра/ Вучића у Сребреници. Али, они нити су отишли, нити су разријешили тај случај у којем је један страни државник био готово линчован и животно угрожен, а безбједносне агенције на нивоу БиХ потпуно неефикасне“, наводи предсједница Владе Српске.

Цвијановићева је додала да је, за разлику од тога, МУП Српске расвијетлио случај разбојништва и пљачке, показавши ефикасност, професионалност, али и опредијељеност да се ухвати у коштац са тим тешким кривичним дјелом, „чистећи“ и сопствене редове.

Архива