Цвијановић: Механизам координација је консензус, не прихватамо надређеност

27.01.2016 Актуелно

– Ако су се одлучили да, умјесто техничких измјена око формулација неопходних због ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, мијењају суштину или било шта у погледу надлежности, или ако су случајно предвидјели принцип надређености Савјета министара или било којег другог органа на нивоу БиХ у односу на ентитете, или измијенили принцип одлучивања консензусом, онда такав приједлог неће имати подршку Владе Српске, нити може бити проводив уколико сви нивои власти не буду у њему учествовали у складу са својим уставним надлежностима – поручила је Цвијановићева.

– Али, како то иначе бива у БиХ, умјесто да се изврше такве техничке измјене, и ово питање је постало терен за политичке игре, јер бошњачке политичке партије настоје да минимизирају улогу кантона, а не свиђа им се ни чињеница да су ентитети чврсто и јасно позиционирани у том процесу – напоменула је Цвијановићева.

Премијер Српске је рекла да Српска федералним партнерима препушта да одлуче како ће се договорити око улоге кантона, нагласивши да је, што се тиче позиције Српске, ствар јасна.

– Не прихватамо било какву супериорност неког другог нивоа власти, јер суштина и јесте да се дјелује по принципу координације и усаглашавања ставова, а не по принципу било какве субординације или арбитрирања неког нивоа власти – изјавила је Цвијановићева.

Ради се, дакле, о томе, појаснила је Цвијановићева, да се координација остварује преко заједничких, мјештовитих тијела састављених од представника различитих нивоа власти, и да се у оквиру њих, ако дође до застоја, блокаде или спора, зависно од потребе, на политичком или само на оперативно-техничком нивоу и разрјешавају ствари, а не да Савјет министара „пресуђује“ или да буде нека надређена инстанца.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је закључила да је „приједлог механизма координације дефинисан и да му треба дати шансу да живи“.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би прича око механизма координације требало да буде завршена, с обзиром на то да су владе Српске и ФБиХ, као и Савјет министара усвојили приједлог механизма координације који је раније дефинисала радна група састављена од представника свих нивоа власти и да је остало искључиво да се изврши техничко усклађивање текста, с обзиром на чињеницу да је у међувремену ступио на снагу ССП.

Цвијановићева је рекла да је ријеч о приједлогу који вјерно одражава уставне надлежности и утврђује међусобну интеракцију различитих нивоа власти у спровођењу европских обавеза, као и начине одлучивања, али и рјешавања евентуалних спорова по питању надлежности за спровођење тих обавеза.

Архива