Цвијановић: Дан Републике је дан свих грађана Српске (ВИДЕО)

05.01.2016 Актуелно

– Обиљежавање Дана Републике није никакав инат, већ опредјељење грађана и институција Српске да обиљеже тај историјски дан, дан који нам нико не може одузети – рекла је Цвијановићева.

Предсједница Владе Републике Српске је изразила жељење због одлуке Уставног суда БиХ, истакавши да она неће утицати на обиљежавање Дана Републике.

– Институције раде свој посао, припремамо се за обиљежавање великог дана, Дана Републике. Сваке године овај дан обиљежавамо на одговарајући начин и у том смислу неће бити никаквих промјена. Остаје чињеница да је Уставни суд донио одлуку која не доприноси помирењу, смањењу тензија, унапређењу унутрашњих односа, нити поспјешује наш унутрашњи дијалог, него нас, напротив, још више удаљава једне од других и продубљује јаз између нас – рекла је Цвијановићева.

Премијерка је истакла да одлуке Уставног суда доносе бошњачке судије заједно са страним судијама, те да је овај суд почео је да замјењује ОХР донесећи штетне одлуке по Републику Српску.

– У Републици Српској постоји горчина, али и страх да је Уставни суд, прибјегавајући доношењу овакве одлуке, почео да замијењује ОХР, а често смо били свједоци интервенционизма ОХР-а усмјереног на мијењење система и на штету Српске. Сада је то урадио и Уставни суд БиХ – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су институције Републике Српске и њени представници јасно ставили до знања да је доношење поменуте одлуке било непотребно, те да Дан Републике није усмјерен против било кога у БиХ.

– Дан Републике није вјерски празник. То је дан свих њених грађана и представља дан њеног настанка. Политичко Сарајево има аверзију према свему што доказује постојање Републике Српске у периоду прије постизања Дејтонског споразума којим је њено постојање верификовано. Настоји се наметнути теза да Српака није постојала прије Дејтона, али ми морамо да покажемо да је она функционисала и знатно прије тога. Ми смо поносни на нашу Републику и ниједан суд то не може промијенити – рекла је Цвијановићева.

Премијерка је рекла да је најављени референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ прилика да грађани Српске изнесу свој став о правосудним институцијама БиХ.

– Став институција је јасан, грађани ће то и потврдити, а БиХ мора то да уважи и доноси одлуке у складу са вољом свих грађана –  нагласила је Цвијановићева.

Коментаришући наводе о постојању плана за рушење власти у Српској, Цвијановићева је рекла да је евидентно да тај план постоји, што су потврдили и високи функционери из других земаља, у првом реду предсједник Србије Томислав Николић.

– План развлашћивања Републике Српске је одавно на сцени, а сада је усмјерен на актуелну власт која је препозната као бранилац Српске. Предсједник Србије је изнио своја сазнања о томе, вођен осјећајем одговорности и обавезе да упозори грађане Српске. Не мислим да је то мијешање, као што сматра господин Иванић. Србија има право и обавезу да води рачуна о Дејтонском споразуму  она никад није изашла из тог оквира. Проблем је у томе што се опозиција препознала у неким стварима које је предсједник Николић изнио – истакла је премијерка.

Предсједница Владе је рекла да је Српска константно изложена бројним притисцима, усмјереним против њених институција, а све са циљем смањења њених ингеренција.

– У прилог томе говори и чињеница да је читав низ надлежности пренесен на ниво БиХ, уз објашњење оних који су то иницирали – странаца да ће се тиме створити бољи и функционалнији ситем, што се није десило. Напротив, имамо систем који је скупљи, имамо 23.000 државних чиновника који примају плату из институција БиХ, систем који је непријатељски настројен према грађанима и који је неодржив – рекла је Цвијановићева.

Премијерка сматра да се одговор на притиске које Српска трпи налази у обезбјеђивању апсолутне функционалности свих њених институција.

– То је оно што ми радимо, Влада је апсолутно стабилна, Парламент такође, упркос свим настојањима опозиције да буде дестабилизован. То је наш најбољи одговор – закључила је премијерка Српске.

Осим одлуке Уставног суда, Српска се крајем године суочила са још једним изазовом – усвајањем Закона о раду. Опозиција није жељела да буде у сали, током његовог доношења, а Синдикат је организовао протесте и пријетио насилним уласком у парламент, што је премијерка осудила. Након ступања на снагу слиједе преговори о колективном уговору. Премијерка очекује да Синдикат овог пута неће бити искључив.

– Не могу да замислим да ће бити искључиви у преговорима којима ће ближе бити дефинисана права радника – истиче Цвијановићева.

Закон о раду јесте један од услова ММФ-а, али није и једини. Разговори са овом иснтитуцијом трају, као и са Свјетском банком. Говорећи о раскиду уговора о кредиту са америчким инвестиционим фондом, навела је да су административне тешкоће онемогућиле његову реализацију, али и да је Српска прибјегла плану Б.

– Биће закључен нови уговор, који би подразумијевао 300 милиона долара у 2016, а разговори и даље теку – рекла је премијерка.

Влада Српске ускоро почиње преговоре са социјалним партнерима и у вези с најмањом платом. Има свој приједлог, али ће, каже премијерка, покушати да дијалогом дође до оптималне бројке. У 2016. години Српска је, по многима замислила амбициозан план – реформу јавне управе и растерећење реалног сектора. Све то, дефинисано је Економском политиком, рекла је премијерка за Радио Републике Српске.

Цвијановић: Дан Републике је дан свих грађана Српске (ВИДЕО)

Архива