Званичници Српске: Прослава 9. јануара доказ јачања Републике

08.01.2016 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се Дан Републике – 9. јануар слави као доказ њеног јачања и опредјељења за њено постојање.

Додик је након полагања вијенаца на Споменик рекао да је Српска створена прије ратних сукоба у Босни и Херцеговини, а била је израз легитимног права српског народа у то вријеме.

„Атмосфера дан пред обиљежавање Дана Републике је баш онаквка каква и доликује датуму стварања Српске“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска је са свим својим капацитетима посљедњих година прошла веома тежак период континуираног оспоравања, али са великом љубављу народа и опредјељењем да очува њене институције и њену снагу.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да без оних који су дали животе за Републику Српску не би било слободе коју уживају данашње генерације, нити слободе коју ће уживати будуће.

„Почетак обиљежавања Дана Републике је најважнија прилика да се ода признање и почаст свима који су дали животе за Републику Српску“, рекла је Цвијановићева након полагања вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци.

Она је позвала грађане да истакну заставе Републике Српске на својим домовима и на тај начин покажу достојанство и понос, те заједно са институцијама обиљеже Дан Републике.

 

Архива