Вишковић: Нема оправданог разлога за синдикални протест

27.12.2015 Актуелно

Вишковић је рекао на конференцији за новинаре у Милићима да је Влада Српске дала довољно времена социјалним партнерима да се договоре о новом закону о раду, али да је Савез синдиката све вријеме бјежао од дијалога и опструисао причу у вези са доношењем новог закона.

Да су социјални партнери договорили закон о раду којим би били задовољни и радници и послодавци, каже Вишковић, СНСД би прихватио обавезу да се такав закон усвоји у Народној скупштини Српске.

Коментаришући приговоре опозиције због тога што је закон о раду упућен у парламент по хитној, а не у редовној процедури, Вишковић је рекао да су задње измјене и допуне, односно пречишћени текст Закона о раду усвојен 2010. године, а да се, према члану 231. Пословника Народне скупштине, на пречишћени текст не може ићи са измјенама и допунама.

Он каже да је у међувремену измијењен и Закон о пензијско-инвалидском осигурању и да су социјални партнери са Владом Српске 2010. и 2012. године потписали обавезу да у року од 18 мјесеци буде донесен нови закон.

„Савез синдиката је све вријеме ову причу на неки начин опструисао и бјежао из дијалога. Они су чак тражили, што је немогућа мисија, да се поново донесу неке измјене и допуне“, рекао је Вишковић и додао да је, према томе, обавеза Народне скупштине Српске доношење новог закона о раду.

Вишковић је подсјетио да је Федерација БиХ средином године усвојила Закон о раду, који је, уједно, и обавеза према Реформској агенди.

Он је додао да је предложено законско рјешење у Српској у неколико значајних детаља, прије свега у погледу права радника на штету послодаваца, боље него федерални Закон о раду.

„Законом у ФБиХ није плаћена получасовна пауза у току радног времена, а укинут је и минули рад. У нашем предложеном рјешењу пауза остаје као плаћени дио или нешто што улази у радно вријеме, а минули рад је са 0,5 по години стажа смањен на 0,3“, рекао је Вишковић.

Када је ријеч о годишњем одмору, Вишковић каже да, према новом законском рјешењу, у Српској он минимално износи 20 радних дана, док је актуелним законом предвиђено 18 дана.

„Према закону у ФБиХ, годишњи одмор максимално траје 30 дана, што код нас није случај, већ може да буде и више за неке отежане услове рада“, рекао је Вишковић.

Он наводи да је регрес остао у новом законском рјешењу, с тим да ће то питање бити дефинисано колективним уговором од послодавца до послодавца, односно од бранше до бранше.

„Након свега овога, сматрам да најава протеста Савеза синдиката сутра испред Народне скупштине у вријеме засједања, нема сврхе. Они на то свакако имају право и то им омогућава закон, али послије свега што сам рекао не видим ни један оправдан разлог за то“, каже Вишковић.

Он истиче да нема ништа против ако је то протест радника, али да је апсолутно противи ако је то у сврху одређене политичке злоупотребе, што је, такође, могуће.

Вишковић је навео да закони о раду у Српској и ФБиХ, уз одређене разлике, морају да буду уједначени у кључним тачкама да се не би десило да потенцијални страни инвеститори због овога закона сутра улажу новац у Федерацију, а не у Републику Српску.

Архива