Успјешна година за Српску

28.12.2015 Актуелно

Он је навео да не зависи све од Републике Српске, него и од глобалних и регионалних околности, које су дестабилизовале економије у свијету.

„Република Српска, упркос ратном насљеђу и поплавама, није поклекла и иде даље. Веома је важно што имамо стабилне институције и што Народна скупштина и Влада функционишу у пуном уставном и законском капацитету“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска је остварила међународни и регионали ангажман, те остала важан фактор Дејтонског мировног процеса.

„Република Српска је слала извјештаје Савјету безбједности УН и на објективан начин демантовала неистине високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је клеветао Српску“, каже Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска у овој години имала и изазов због одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике, који је политички желио да га укине.

„Чињеница је да је тај суд покушао да укине Дан Републике Српске, али је исто тако чињеница да су све политичке снаге у Српској јединствене у одбијању одлуке ове институције. Остаћемо истрајни у обиљежавању нашег празника“, рекао је Додик и подсјетио да је Српска настала из љубави српског народа према слободи и да се историја не може укинути.

Он је напоменуо да ће у наредној години бити настављен економски раст.

„Не очекујем импозантне стопе раста, али ће га бити. Очекујем и да буду очувани мир и стабилност, што је наш примарни интерес“, додао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска чини све да буде оспособљена за превентивно, али и репресивно дјеловање у борби против тероризма.

„Способност наше полиције и њено опремање може бити довољно да сачувамо стабилност, а грађанима поручујем да смо на добром путу и да показатељи говоре да је Српска одржива упркос настојањима да се наметне неки други пут, те да се наметне потреба централизације БиХ“, сматра Додик и понавља да ће Српска бити против централизације и унитаризације БиХ.

Он је напоменуо да Српска мора бити видљива на европском путу и да ће наставити са истим политикама као и до сада, да би био показан њен капацитет.

Предсједник Српске је навео да ће Дан Републике Српске бити обиљежен пригодним манифестацијама.

„Широм Српске ће бити обиљежен овај празник. У Бањалуци ће бити одржана свечана академија, а у Источном Сарајеву свечани концерт, јер тако желимо да манифестујемо јединство, а биће и других активности“, рекао је Додик и позвао грађане да овај празник обиљеже на славу Српске.

Додик: Нико не жели угрозити права радника

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да новим законом о раду нико не жели угрозити права радника и да су протести Савеза синдиката Републике Српске дио демократске вриједности друштва, коју треба поштовати.

„Новим законом о раду нико не жели угрозити права радника и демагогија је да ће /та права/ бити угрожена његовим усвајањем. Док су протести у оквиру нормалног изражавања несагласности, нема никаквих проблема“, рекао је Додик новинарима.

Он је рекао да се некада у друштву морају донијети тешке одлуке и да Република Српска радно законодавство мора прилагодити земљама у окружењу.

„Чињеница је да Република Српска радно законодавство није регулисала као земље у окружењу и то је проблем. Нови закон о раду је било неопходно усвојити прије три – четири године, а упорно смо водили социјални дијалог да буде усвојен“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, дио раније стечених права радника ће бити другачије дефинисан.

„Дугорочно гледано, нови закон о раду биће добро рјешење за Републику Српску. Бићу захвалан да данашњи протести прођу у најбољем реду и да на крају опет разговарамо о побољшању лоших ствари“, додао је Додик.

На посебној сједници Народне скупштине Републике Српске која се данас одржава у Бањалуци требало би да буде разматран Приједлог закона о раду, а чијем се усвајању противи Савез синдиката Републике Српске.

У Бањалуци су у току протести незадовољних радника у организацији Савеза синдиката Републике Српске јер је Влада Српске, како кажу, одлучила да без сагласности радника донесе нови закон о раду.

Архива