СНСД – Драган Чавић на челу извршења плана рушења институција Српске

30.12.2015 Актуелно

„Чавић је најбрже помиловани кажњени функционер из БиХ коме је OHR 1998. укинуо мандат народног посланика, а већ након шест мјесеци га вратио. Зна се и разлог. Са некадашњим високим представником у БиХ Педи Ешдауном Чавића веже пријатељство исковано у смјенама челника СДС-а. Како рече Мирко Шаровић, на његово питање Ешдауну што је смијенио 59 функционера СДС-а, одговор је био: ‘Смијенили смо све, а оставили само једног“.

Странци дочекали наплату када је Чавић признао срамни извјештај о 8.300 жртава у Сребреници који је написан у OHR-у. Тиме је Републици Српској стављен камен око врата и створен основ да се састављају резолуције о геноцидности српског народа.

Странци наставили да притискају и уцјењују Чавића, који је тада био на мјесту предсједника Републике и предсједника СДС-а.

„Требало је провести реформу полиције, која је као и свака досадашња реформа у БиХ, подразумијевала отимање надлежности Републици Српској. Тај договор је пропао зато што Чавић није успио потпуно овладати СДС-ом. Томас Милман из полицијске мисије ИПТФ-а у БиХ написао је: ‘Чавићу је било потребно да убиједи своју странку, а тај процес је захтијевао вријеме које му Ешдаун није дао“.

Чавић је успио да убаци многе своје људе у Главни одбор СДС-а током прољећа 2005. године, али је пред собом и даље имао велики број локалних одбора којима су доминирали чврсторукаши.

„СДС се налазио у унутрашњем превирању и Чавићу је било потребно љето 2005. да покуша да промијени састав тих одбора. Ешдаун је лично веома снажно притиснуо Чавића и тако ослабио и политички изоловао свог јединог важног савезника у СДС-а, па су се водећи људи окренули против њега“, наводи се у саопштењу и додаје да је, и након избацивања из СДС-а, Чавић наставио да ровари и покушава да се врати на мјесто предсједника.

Сајт „Викиликс“ је објавио депешу Амбасаде САД централи у Вашингтону у којој се наводи да је „у разговору са Џудит Цефкин, тадашњим замјеником америчког амбасадора у БиХ, 2. децембра 2008. године, Драган Чавић, бивши предсједник Републике Српске и актуелни лидер Демократске партије, најавио да ће преузети или реформисати СДС“.

У депеши се наводи да је Чавић рекао да ће бити тешко склонити Младена Босића, предсједника СДС-а, са чела те партије. Што се тиче опције покретања нове странке, Чавић је објаснио да ће одлучујући фактор бити да ли може убиједити било којег посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске да му се придружи и то прави Драган Чавић“.

Архива