Ситуација у БиХ сложенија након одлуке Уставног суда БиХ

01.12.2015 Актуелно

 Додик је послије сједнице Предсједништва СНСД-а рекао новинарима да СНСД у потпуности одбацује одлуку Уставног суда БиХ, као и „цинични приједлог бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о промјени датума обиљежавања Дана Републике“.

Он је навео да СНСД подржава изјаву коју су потписали званичници из Републике Српске и Декларацију коју је усвојила Народна скупштина у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут упркос одлуци Уставног суда БиХ. „Изетбеговићев приједлог је политички мотивисан, јер лоцира датум обиљежавања дана Српске послије рата.

Он говори да је Република Српска и српски народ, односно све што је било прије рата нелегално и нелегитимно, искључујући чињеницу да је Српска конституисана прије оружаних сукоба у БиХ“, рекао је Додик.

Он је поновио да је доношење закона о Уставном суду БиХ услов да српски представници у заједничким институцијама на нивоу БиХ наставе рад. Додик је рекао да и хрватски политички представници подржавају доношење закона о Уставном суду БиХ, те да ће се видјети на који начин Бошњаци могу спријечити нешто што друга два конститутивна народа сматрају да је потребно донијети. „Уколико будемо ишли тим смјером, улазимо у блокаду БиХ, а онда јој ни распад није далеко“, поручио је Додик.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је прије доношења закона о Уставном суду БиХ потребно размотрити питања ентитетског гласања и закона о Уставном суду Републике Српске, Додик је рекао да његове изјаве добро дођу Републици Српској да се хомогенизује. „Да није високоплаћених странаца, БиХ би се давно распала. Очекујем да то буде на миран и демократски начин како су то урадили Чеси и Словаци, свјесни потребе да након тога треба да сарађујемо, а не да будемо заморче страних судија, страних амбасадора, високих представника“, нагласио је Додик.

Он је потврдио да је на састанку са представницима политичких партија у Српској предложено да српски представници напусте заједничке институције и да се обустави одлучивање, али да ће то бити урађено уколико у року од 120 дана не буде усвојен наведени закон. „Уколико се не усвоји закон, политичке партије ће потписати заједничку изјаву о томе да напусте рад заједничких институција док не буде донесен закон о Уставном суду и спријечити насиље странаца и два Бошњака које смо имали прилику да видимо“, рекао је Додик. Напомињући да је заједничка изјава резултат консензуса, Додик је рекао да вјерује у истрајност и политичку вољу која је постигнута, те поновио да 9. јануар остаје Дан Републике Српске, јер тај датум никога не вријеђа.

Предсједник Српске је истакао да је СНСД одлучан да се у парламентарну процедуру упути закон о Уставном суду БиХ и да у року од 120 дана буде усвојен у парламенту БиХ. „Ако то не буде, онда ћемо заједно са осталим политичким партијама одлучивати о начину и поступању. Законом о Уставном суду који смо сачинили и који ћемо у року од седам дана упутити у парламентарну процедуру предвиђено је да буду елиминисани странци из одлучивања, јер досадашње одлуке никада не би биле донесене да су одлучивали припадници три конститутивна народа, што говори о политичкој мотивисаности“, каже Додик. Он је напоменуо да би Народној скупштини Републике Српске требало предложити да одбије све одлуке Уставног суда БиХ, које су донесене на политичкој основи, а то значи да врати стари грб и химну Српске. „СНСД ће предложити са другим политичким партијама да буде елиминисана кривична одговорност за непровођење одлука Уставног суда БиХ. То говори да је све било политички мотивисано да би било обезбијеђно вануставно доношење одлука у овој институцији“, рекао је Додик и оцијенио да оваква пракса мора да буде прекинута.

Он је навео да је Предсједништво СНСД-а на данашњој сједници дало сагласност за оквирне смјернице за израду буџета и економске политике Републике Српске за наредну годину. „Подржавамо рад Владе Републике Српске која је показала способност да се носи са свим проблемима. Добро је што је ове године забиљежен раст директних прихода, а подржаћемо и ребаланс буџета за ову годину“, навео је Додик. Он је оцијенио да је безбједносна ситуација у Српској добра, захваљујући раду Министарства унутрашњих послова Српске. „Изложени смо могућности терористичких напада. На основу овога процјењујемо да безбједносне структуре на нивоу БиХ не могу да помогну у овој борби и зато тражимо од Владе Српске да наша полиција буде додатно оспособљена за борбу против тероризма“, каже Додик и наводи да би требало да буде запослено нових 500 полицајаца и обезбијеђен новац за опрему и логистику.

Додик је напоменуо да је СНСД честитао члановима ове партије у Кнежеву на опозиву начелника те општине Боре Шкељића, да је дао пуну подршку кандидату ове партије за начелника општине Милићи, као и да у наредних 20 дана буде консолидовано стање у одбору СНСД-а у Бијељини. Он је напоменуо да је подржан правилник о раду Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево, да су именовани извршни секретари партије за све изборне јединице у Српској и Федерацији БиХ, да је доносен правилник о раду извршних секретара и да је донесена одлука о почетку изградње сједишта СНСД-а у Бањалуци.

Додик сматра да би економска политика и буџет БиХ за наредну годину требало да остану у раније утврђеним оквирима.

Архива