Санкт Петербург: Додик са званичницима губерније о привредној и културној сарадњи

16.12.2015 Актуелно

Посјета предсједника Републике Милорада Додика Санкт Петербургу Српској отвара могућности за сарадњу са овим градом. О томе је предсједник Додик разговарао са привредницима, али и, како га је назвао, освједоченим пријатељем Републике Српске, губернатором Георгијем Полтавченком.

Српска жели да искористи све оно што нуди овај индустријски центар. Потписаним Протоколом о сарадњи Српске и Санкт Петербурга дефинисане су различите области о којима је и данас разговарано.

„Оно што је сигурно договорено је сарадња у области науке, образовања и универзитета. Постоји интерес појединих да помогуну да се упишу наши студенти на руске универзитете, све то уз добру подршку Руске федерације коју је Република Српска одавде увијек имала“, рекао је Додик за РТРС.

Предсједник Додик, у оквиру културног форума, учествовао је на Конгресу словенских земаља, који је под покровитељством санктпетербуршког губернатора, окупио представнике Србије, БиХ, Македоније, Бугарске, Пољске и Словачке. Исти учесници доћи ће у јуну на конгрес који ће Српска организовати.

„Акценат конгреса којег ћемо организовати је на туризму. Из поменутих земаља доћи ће њихови туроператери како бисмо могли да договоримо облике будуће сарадње“.

Делегација Санкт Петербурга у Српску ће доћи и у марту. Предсједник Додик сутра би требало да се састане и са руководством једног од највећих предузећа за призводњу турбина и опреме за хидро и термоелектране.

Након сутрашњег пријема код губернатора, путује у Пекинг гдје ће у петак, суботу и недјељу учествовати на инвестиционој конференцији. Слиједе сусрети са кинеским партнерима с којима ће разговарати о пројектима изградње аутопутева и сарадњи у области малих и средњих предузећа, пољопривреди и индустрији.

Архива