Нема спремности и политичке воље за борбу против тероризма

10.12.2015 Актуелно

„Овдје није проблем у донесеним законима, него је проблем у томе да ли постоји спремност у полицијским агенцијама на нивоу БиХ и Тужилаштву БиХ да буду имплементирани“, рекао је вечерас у Сарајеву Кошарац новинарима након посебне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ посвећене информацији о безбједности, односно о тероризму у БиХ, коју је јуче утврдио Савјет министара и која је означена као тајна.

 

Према његовим ријечима, видљиви су били напори неких да кажу да не постоје јасно дефинисане процедуре, што није тачно.

„СНСД ту има јасан став – нема потребе за новим законским рјешењима него треба примјењивати постојећа законска рјешења и повећати степен координације међу полицијским агенцијама“, нагласио је Кошарац.

Он истиче да не треба генерализовати све, али треба смоћи политичке снаге и одговорности да се имплементирају позитивни законски прописи који су усмјерени на координацију свих полицијских агенција у БиХ на спречавању и сузбијању тероризма.

„Тежи се ка неким другим процесима доношења неких законских рјешења која ће да дају много јачи значај неких других агенција, што је за СНСД неприхватљиво“, поручио је Кошарац.

Према његовом мишљењу, информација Савјета министара БиХ потпуно је штура и пуна оперативних података, али се не види шта надлежне безбједносне агенције на нивоу БиХ конкретно чине и превентивно и шта чине на сузбијању тероризма.

„Данас је на сједници требало да буде присутан главни тужилац Тужилаштва БиХ да га питамо зашто нико није одговарао за напад на премијера Србије Александра Вучића, зашто нико није договарао за терористичке нападе у Зворнику и Рајловцу. Ми данас немамо оквалификовано кривично дјело напада на Полицијску станицу у Завидовићима“, навео је кошарац.

Наглашавајући да је БиХ земља апсурда, Кошарац је запитао како је могуће да се након терористичког напада у Зворнику данас не зна ко је приведен, ко је одговоран, ко је плаћао, ко је планирао и ко је стајао иза свих тих терористичких напада.

„Данас немамо информацију и да ли је неко одговарао, ко је одговоран и ко је планирао терористички напад у Рајловцу. Како је могуће да постоји информација да су се у БиХ вратили људи који су били на ратишту у Сирији, да и данас шире идеје по БиХ, а да при томе Тужилаштво БиХ не реагује, а имамо Кривични закон БиХ који јасно говори о томе“, истакао је Кошарац.

Он сматра да ни министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић и директори полицијских агенција на нивоу БиХ не знају каква је безбједносна ситуација у БиХ.

„Она није задовољавајућа. Постоји веома велики степен ризика и одређених безбједносних изазова с обзиром на појачан степен екстремистичких и радикалних потенцијалних терористичких активности у БиХ“, рекао је Кошарац.

Јасна порука власти Републике Српске

Одлуком да престану сарадњу са Судом, Тужилаштвом БиХ и Агенцијом за истраге и заштиту БиХ институције Републике Српске послале су врло јасну и енергичну поруку да се морају поштовати Устав и институције Српске, изјавио је данас у Сарајеву шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

– Каква порука се шаље ако СИПА дође и блокира станицу полиције у Републици Српској? Прије неколико дана јасно је у извјештају министра унутрашњих послова Републике Српске било назначено да постоји коректна сарадња. Шта је ово данас? – упитао је Кошарац.

Он сматра да данашња акција Сипе, у којој су без икакве претходне најаве блокирани станица полиције, општина и једно предузеће у Српској, представља напад на институције Републике Српске.

– Шта очекујете? Да сједимо скрштених руку? Јесте ли чули даљу поруку Владе Републике Српске и министра унутрашњих послова Републике Српске да позива и даље институције на коректну сарадњу. Ово је напад на интересе грађана – оцијенио је Кошарац.

Он је нагласио да је акција Сипе покушај да се покаже да институције Републике Српске не функционишу.

– Институције Српске су упутиле јасну поруку да их морају уважавати и да не дозвољавају примјену било какве „силе“ – додао је Кошарац.

Архива